Avrupa'nın değişik ülkelerine iltica etmek için ülkelerinden ayrılan Suriyeli mülteciler uzun ve tehlikelerle dolu bir yolculuğu göze almak zorunda kalıyor. Söz konusu yolculuğu tamamlayamayanlar ve yolda çeşitli nedenlerle hayatını kaybedenlerin sayısı ise hiç de az değil. Öte yandan bin bir zorlukla Avrupa'yı boydan boya geçen ve varmak istedikleri ülkeye gelen mülteciler ise zaman zaman burada gördükleri katı tutumdan dolayı yola çıktıklarına bile pişman oluyor.

SURİYE'DEN İSVEÇ'E 25 BİN EURO'YA GELDİLER

Haftalar önce Suriye'den ayrılan ve aradan geçen süre boyunca birçok Avrupa ülkesini, bazen yürüyerek, bazen de bir araç vasıtasıyla geçen bazı göçmenler Danimarka'da gördükleri sert muamele yüzünden, "Keşke Suriye'den hiç ayrılmasaydık." dedi. Danimarka medyasına konuşan 3 çocuk sahibi Samir ve Hanna çifti, "Biz İsveç'e gitmek istiyoruz. Danimarka neden bizi bırakmıyor anlamıyoruz. Keşke Suriye'den hiç çıkmasaydık." diye konuştu.

Suriye'den çıktılarından bu yana sadece yol parası olarak 25 bin Euro harcadıklarını belirten anne Hanna, bu yüzden evleri, arabaları, takıları dahil neleri varsa satmak zorunda kaldıkları ve şu anda beş parasız olduklarını söyledi. Normal şartlar altında herhangi bir Ortadoğu ülkesinden Danimarka'ya tek yön uçak bileti ortalama 500 Euro tutuyor. Ancak mevcut AB kuralları havayolu şirketlerinin vizesi olmayan yolcuları taşımalarına izin vermiyor. Böyle bir durumda havayolu şirketleri taşıdıkları yolcunun geri gönderilmesi esnasında oluşacak bütün masrafları karşılamak zorunda bırakılıyor. Haliyle havayolu şirketleri birçok ülkede ekstra vize kontrolleri yapıyor. Havayoluyla Avrupa'ya gelemeyen mülteciler ise Hanna ve Samir çiftinin yaptığı gibi on binlerce Euro'yu insan tacirlerine kaptırmak zorunda kalıyor.

Öte yandan çok sayıda mültecinin ise Danimarka'nın Almanya sınırında bulunan Rodby şehrinde kendileri için hazırlanan konaklama merkezlerinden kaçtıkları ve İsveç'e doğru gitmeye çalıştıkları açıklandı.
Editör: İsveç Gündemi