Bölgenin son ilerleme raporu, geçen hafta 2 bin 966 yeni vaka kaydedildiğini gösteriyor. Rapora göre bu rakamlar, bir önceki haftaya göre 1.309 vaka artışı olduğu anlamına geliyor.

Şimdi Stockholm Tabipler Birliği'nin geçen bahar yaşanan sağlık krizinin tekrarını önlemek için daha katı kısıtlamalar istediği bildirildi.

İsveç hükümeti bazı korona kısıtlamalarını hafifletti. Huzurevleri üzerindeki sokağa çıkma yasağı kaldırıldı, halka açık toplantılar için üst sınır 50'den 300'e yükseltildi, 70 yaş üstü ve diğer risk gruplarındaki kişilerin herkes gibi yaşamaya başlayabileceği açıklandı. Şimdi, Stockholm Tabipler Birliği, daha katı kısıtlamalar için adım atılmasını bekliyor.

Bölgenin son durum raporuna göre 43. hafta boyunca Stockholm'de 2.966 yeni enfeksiyon vakası kaydedildi. Vaka sayısının 1.657 olduğu önceki haftaya göre keskin bir artış gözlendi.

İkinci dalgaya neden olabilir

Stockholm'deki tıp derneği başkanı Johan Styrud, basına verdiği demeçte, hükümetin kısıtlamaları hafifletmesinden bu yana rakamların yanlış yönde ilerlediğini ve enfeksiyonun yayılması üzerindeki kontrolü kaybetme riskinin büyük olduğunu söyledi. En kötü durumda bu, İsveç'in Nisan ayında yaşadığı krizle karşılaştırılabilecek ikinci bir dalga anlamına gelebilir.

Styrud, "Enfeksiyonun yayılmasını durdurmak için hiçbir şey yapılmazsa, tüm sağlık sistemini yeniden inşa etmek zorunda kalındığı bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Sağlık hizmetlerinde çalışan insanlar çok çalıştılar ve yeniden başa dönmemeliyiz" ifadeleri kullandı.

Stockholm'deki hastanelerde hasta sayısında da artış var. Şu anda, hastanelerdeki acil veya geriatrik bakımda covid-19 bağlantılı hasta sayısında da artış gözleniyor. Hazırlanan raporda son dönemlerde yaşanan artışın önceki zamanlara göre riskli bir duruma doğru ilerlediğini gösteriyor. 

Stockholm Bölgesi'nde enfeksiyon kontrol doktoru olarak görev yapan Maria Rotzén Östlund'a göre, doğrulanmış vakalardaki artış çok büyük ve bölgede büyük ciddiyetle bakılan bir durum.

"Maalesef şu anda hastaneye kaldırılan insan sayısında da bir etki görüyoruz" diyen Östlund, bu, geçen haftaya göre önemli bir artış ve hastaneler için daha büyük bir yük anlamına geliyor dedi.

Kalabalık için sınırı düşürmek gerekiyor

Tabipler Birliği, hükümetin kısıtlamaları artırması gerektiğine vurgu yaparak, bazı aktivitelerde ve açık alanlardaki 300 insan yerine 50 ya da en fazla 100 kişinin bir araya gelmesine izin verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Huzurevlerinde kaldırılan kısıtlamaların yeniden ilk zamanki kısıtlamalar seviyesine getirilmesi gerektiğine inanıyor.

Johan Styrud, "Toplumdaki tüm yaşlılardan son derece korkmalısınız ve onları korumak için elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

Editör: İsveç Gündemi