Uzun zamandır çöplerle kaplı olan gemi, şimdi yine gün ışığını gördü.

Deniz arkeoloğu Jim Hansson "Bu gerçekten heyecan verici bir bulgu" dedi.

Yaz boyunca arkeologlar, bir vakıfla bağlantılı olarak Kungsträdgården'deki bir avluda keşfedilen gemi enkazını incelediler.

Kerestenin yıllık halkalarının analizinden sonra, gemi 1590'lardan kalma olduğu tahmin ediliyor. En parlak döneminde 30 metreden uzun bir çam gemisi olan taç gemilerinden biri olan Samson gemisi olduğuna inanılmaktadır.

Çöp kaplı

Arkeologikonsult (Arkeoloji Danışmanı) basın açıklamasında, geminin bulunduğu alanın 1800'lerin ortasına kadar su dolu olduğunu ve arkeologlara göre, geminin terk edildiğini ve zamanla bölge sakinlerinin attıkları çöple kaplandığını yazıyor.

Arkeolog Philip Tonemar basın açıklamasında yaptığı açıklamada, "Madeni para ve borulardan seramiklere ve cama kadar her şeyi bulduk, ancak muhtemelen 1600'lü yılların başında enkazda oynayan bir çocuk tarafından düşürülen kildeki küçük bir kil topunu da bulduk" dedi.

"Gerçekten heyecan verici"

20'ye kadar topla donatılabilen ancak öncelikle kargo gemileri olarak kullanılabilen gemi enkazının 3D modeli VRAK - batık müzesi tarafından yapılmıştır.

VRAK'tan deniz arkeoloğu Jim Hansson, "Gemi, eski gemi yapımı sanatı ile yeni gemi arasındaki kırılma zamanında bir tür hibrid geminin nasıl inşa edileceğine dair eşsiz bir örnektir. Ayrıntılar, Mars ve Fil gibi daha büyük savaş gemilerinden esinlendiklerini, ancak burada Stockholm'deki batıklarda hiç görmediğimizi gösteriyor. Gerçekten heyecan verici!" yorumunda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi