Stockholm'ün AB çevre kalite standartlarına ilk kez ulaşabileceği belirtildi.

Stockholmlular artık temiz hava almak için kırsal bölgeye gitmek zorunda değil.

Başkentteki hava kalitesi, ölçümler başladığından beri yılın ilk çeyreğinde hiç bu kadar iyi olmamıştı.

Çevre araştırmacısı Michael Norman, Stockholm kentinde geri dönüp normal seviyeler alsak bile sağlık için olumlu olacağını söylüyor.

Stockholm'de insanların daha az araba kullanması nedeniyle, hava kalitesi ölçümlerinin başladığı günden bu yana yılın bu zamanında ilk kez bu kadar temiz seviyeye ulaştı.

Trafik yüzde 30 ila 40 arasında azaldı, bu da birçok tehlikeli emisyonun neredeyse yarıya indiği anlamına geliyor.

Stockholm kentinde çevre araştırmacısı Michael Norman, "Trafik, Stockholm'de sahip olduğumuz en büyük emisyon kaynağı olduğundan, hava kalitesi üzerinde doğrudan bir etkiye sahip" dedi.

Sağlık üzerinde etkisi olacak

İsveç'te her yıl 8 bin insan kötü hava nedeniyle erken ölüyor.

İsveç, AB'deki en iyi hava kalitesi arasında olmasına rağmen, şehir hiçbir zaman AB tarafından belirlenen kalite sınırına ulaşmamıştır. Ancak Mart ayında alınan "dinlenme" havası nedeniyle olumlu görünüyor.

Norman, "Mart 2020'de ilk kez standartları yakalama anlamına gelebilir. En azından şans önemli ölçüde arttı" ifadeleri kullandı.

Stockholm'un geçemediği esasen iki sınır değerdir. Kısmen PM10 değerleri, otomobillerden geçerken lastiklerden gelen veya yollardan çekilen parçacıklar ve kısmen saf emisyon olan azot dioksit gazlarıdır.

Her ikisi de özellikle PM10 değerlerinde iyidir. SLB analizinde Michael Norman'a göre, bunun insanların sağlığı üzerinde doğrudan sonuçları olacaktır.

Norman, "Sadece bir ay bile olsa, Stockholmluların sağlığı üzerinde doğrudan olumlu bir etkisi vardır. Bu yüzden, geri dönüp normal seviyeler alsak bile, sağlık için olumlu olacaktır" dedi.

Uzun vadeli çözüm konusunda endişe var

İsveç Doğa Koruma Derneği başkanı Johanna Sandahl, havanın temiz olmasının ardında trajik bir neden olmasına rağmen, daha sağlıklı olması kesinlikle olumlu.

Sandahl, "Trafik azaldıkça hava kirliliği ile ilgili sorunların azaldığını açıkça gösteriyor" dedi.

Aynı zamanda, böyle bir krizin Stockholm ve dünyadaki uzun vadeli çevre çalışmasını nasıl etkileyeceğinden endişe duyuyor.

Sandahl, "Önemli iklim çalışmaları durma riski taşıyor. Her şey yeniden başladığında daha uzun iklim krizini çözmek için kritik önlemlere ihtiyacımız olacak" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi