Başkent Stockholm'deki gösterilerde ilginç görüntüler de medyada geniş yer bulmaya devam ediyor.

Şiddet ve sevgi bir arada...

Bir yandan biber gazı ve coplu müdahale yapılırken, diğer yandan destek amaçlı gelen polis ekibinin içinden çıkan İsveçli kadın polisin göstericilere sarılarak gözyaşlarına boğulması ve sonrasında göstericilerle birlikte diz çökerek yumruğunu havaya kaldırması farklı duyguların yaşanmasına sahne oldu.

Gösterilerin amacı: Black Lives Matter hareketi için dayanışma ve 46 yaşındaki George Floyd'un ölümünden sonra alevlenen ABD'de ırkçılık ve polis vahşeti protestolarını göstermekti.

Birçok yerde atmosfer değişti ve şiddet baş gösterdi. Merkez Tren İstasyonu'ndaki bir çatışma sırasında polis protestoculara biber gazı sıktı ve göstericilere coplarla vurdu. Olayların şiddete dönüşmesi için kışkırtma yaptığı belirtilen iki kişi gözaltına alındı.

Ancak akşam Stockholm'de başka sahnelerde görüldü.

Polis aracı göstericiler tarafından çevrildi.

Bir videoda protestocular, Stockholm'ün merkezindeki Karlbergsvägen'de bir polis arabasını "Nefes almıyorum" sloganları ortasında kaldı.

Meslektaşlarına yardım etmek için polis göstericileri dağıtmak için coplarla donatılmış başka bir arabadan çıktı. Ancak ruh halini açıkça harekete geçiren diriliş, bir kez daha polisin etrafında bir halka oluşturan daha fazla protestocuyu çekti.

Polis ile sarılmak

Sonra bir kadın polis durdu, copunu kılıfına koydu, dizlerinin üstüne çöktü ve yumruğunu havaya kaldırdı.

Kadın polisin davranışı, nefret sloganları ve şiddeti alkışlarla değiştirmeye yetti. Birkaç protestocu polisin hareketini takip etti ve sıkılan yumruklar gökyüzüne kaldırıldı.

Çatışmaların ucunda olan eylem kadın polisin davranışıyla yerini sakinliğe bıraktı.

Kadın polisin etrafını saran kalabalık polise sarılırken, duygusal anlar yaşandı.

Tam ortalık sakinleşmişken, kadın polisin aksine diğer ekiplerin sirenler çalarak, kalabalığa dağılması için sert müdahalelerde bulununca olaylar tekrar şiddetlendi.

Polisin kasklı ve coplarla araçlardan inerek, göstericilere müdahale etmesi üzerine, göstericiler sokaklara kaçışırken, tansiyon bir kez daha zirveye çıktı. 

Geç saatlere kadar çeşitli noktalarda gösterilerin sürdüğü başkentte geceye doğru ortalık sakinleşti.

Polis yaşanan olaylarda kaç kişinin gözaltına alındığını tam olarak söylemezken, iki kişinin polis tarafından tutuklandığı biliniyor.

Editör: İsveç Gündemi