KTH'deki araştırmacılar tarafından yapılan çalışma sonucunda atık suyun yeni analizlerinde korkulandan daha yüksek oranda covid-19 tespit edildiği görülüyor.

Profesör Cecilia Williams "Virüs miktarı Mayıs ayında ki seviyelere yaklaşıyor" dedi.

Yeni atık su ölçümleri, yayılmanın giderek arttığını ve Stokholm'de enfeksiyonun çok güçlü olmaya başladığını gösteriyor.

Üç arıtma tesisinde atık suyu inceledikten sonra, KTH'deki araştırmacılar, Stockholm bölgesindeki atık suda bulunan koronavirüs miktarının son haftalarda ikiye katlandığını belirtiyor.

Nisan ve Mayıs ayları arasında en yüksek virüs seviyesi Stockholm'ün atık suyunda bulundu.

Son testler, seviyelerin artık bahar rakamlarına yaklaştığını gösteriyor.

SciLifeLab'da KTH profesörü olan Cecilia Williams, bir basın açıklamasında "Eylül ayının sonunda 39. haftada sonuçlarda benzer, net artışlar görüyoruz" derken, virüs miktarının Mayıs ayındaki seviyelere yaklaştığını belirtti.

Kişisel testlerden daha kapsamlı

Atık su, kişisel testlerden daha önce, nüfus arasında virüs konsantrasyonunun nasıl arttığını gösterir. Bunun nedeni kısmen, örneğin dışkıdaki virüsleri, kişinin semptomları hissetmeye başladığından daha erken tespit edilebilmesidir.

Araştırmacılar, örneklerin, son haftalarda Stockholm'de teyit edilen covid-19 ile enfekte kişilerdeki artışın, şu anda daha fazla insanın test edilmesinden kaynaklanmadığını gösterdiğini belirtiyor. Bunun nedeni, suyun yalnızca kendilerini gerçekten test eden insanlardan başlamak yerine genel popülasyonda nasıl göründüğünü ortaya çıkarmasıdır.

Araştırma grubu, geçen bahardan bu yana her hafta sudan örnekler aldı.

KTH Vattencentrum'da doçent ve yönetici olan David Nilsson'a göre, sağlık hizmetlerinde çalışanlar analizlerde çok umutlu.

Danderyds hastanesinde temas kurduğumuz sağlık personeli, öncelikle hasta sayısındaki herhangi bir yoğunluğa hazırlıklı olmak için gelecek işaretleri görebilmekle ilgilendiklerini söylüyorlar. Nilsson basın açıklamasında, sağlık kaynaklarını zamanında hazırlayabilmek istiyorlar yorumunda bulundu.

O halde kendi atık suyumuzu analiz etmek, bireysel düzeyde kitle testinden daha mı verimli sorusu üzerine:

"Gelişmeler hakkında bilgi almak için haftada sadece bir avuç örneği test etmemiz gerekiyor" diyen KTH'den kıdemli öğretim görevlisi Zeynep Çetecioğlu Gürol, virüslerin daha uzun süre atık su ile atılırken, virüsün izlerinin burun ve boğazdan nispeten hızlı bir şekilde kaybolduğunu söylüyor.

Aynı zamanda birçok parametrenin analiz edilmesi gerektiğini vurguluyor.

"Ancak araştırmada toplumdaki covid-19 vakalarının sayısında çok net bir artış gördüğümüzü belirtebiliriz ki bu daha fazla test edilmekten kaynaklanmıyor. Bu önemli ve yaptığımız çalışmalarda erken bilgiler sağlayabilmeyi umuyoruz" şeklinde ifadeler kullandı.

Editör: İsveç Gündemi