Çarşamba öğleden sonra, Stockholm'ün merkezindeki Kungsgatan'da çok sayıda taksicinin katıldığı bir eylem gerçekleştirildi.

Taksi uygulamalarının kötü çalışma şartlarına dikkat çekmek için taksiciler selektör yaparak kornalı protesto gerçekleştirdi.

Gösteriyi Taksi Birliği (Taxiunionen) organize etti.

Gösterinin arkasında, nispeten yeni olan bu profesyonel grup için değişiklik talep etmek isteyen yeni kurulmuş bir taksi derneği olan Taksi Birliği vardı.

Stockholm bölgesinde, 3.000'den fazla taksi şoförü Uber, Bolt, Taxijakten veya diğer küçük şirketler gibi büyük uygulama sağlayıcılarından birine bağlıdır. 

Çalışma koşulları kötü!

Taksi Birliği tarafından yürütülen geniş bir araştırmaya göre, uygulama sürücülerinin koşulları o kadar kötü ki, geleneksel bir taksi şirketinde çalışan bir taksi şoförüyle aynı maaşı almak için yüzde 80 daha uzun süre araba kullanmaları gerekiyor.

Uygulama taksisi ile yolculuk müşteri için daha düşük fiyata ek olarak, uygulama sürücüleri yolculukla ilgili tüm masrafları karşılamalıdır.

Araba alımları, sigorta, yakıt, araç servisi, yol vergisi, geçiş ücretleri, temizlik ve onarımların karşılanması bile zorlaştı.

Ayrıca, sürücünün uygulama şirketlerine her yolculuk için ödemesi gereken yüzde 20 ila 25 kron arasında bir hizmet bedeli bulunuyor.

Üstelik sürücüler bu hizmet bedelleri üzerinden bir de KDV öderler. 

Taksi Birliği'ne göre, taksi şoförlerinin uygulama şirketleri için hala iş almasının nedeni, diğer şeylerin yanı sıra, yerleşik taksi endüstrisinde çok az iş bulunmasıdır. 

Editör: İsveç Gündemi