Başkent Stockholm'deki yaşlı bakım evlerinde artan salgın nedeniyle en az 230 yaşlının koronavirüse yakalandığı ve bunlardan 50'nin hayatını kaybettiği söylendi.

Sağlık şirketi hekimleri (Familjeläkarna) Stockholm bölgesindeki yaşlıların yarısına yakınının tıbbi bakıma ihtiyaç duyduğunu söyledi. Şimdiye kadar, doktorlarının çalıştığı evlerin 45'inde 230 yaşlı hastaya covid-19 teşhisi konmuştur. Bu hastaların 50'si öldü.

İsveç basınında da yer alan haberlere göre, başkent Stockholm'de yaygınlaşan koronavirüsün yaşlıları olumsuz etkilediği belirtiliyor. Koronavirüsün bulaştığı 230 yaşlıdan 50'sinin öldüğü ve diğer yaşlıların durumuyla ilgili kritik bir süreç olduğu belirtiliyor.

Bakım hizmetleri konusunda yetersizlik oluştuğu, yaşlı evlerinde ölenler, bakım evlerindeki yaşlıların ekipman yetersizliği nedeniyle risk altında olduğuna dikkat çekiliyor.

Sağlık şirketi hekimleri (Familjeläkarna) tarafından yapılan açıklama, "Bunlar sahip olduğumuz en riskli grup, ağır hastalar ve hem hastalar hem de onların bakımı için bulundukları yere bakmaya devam edilmesi önemlidir. Ancak bu, çalışanların doğru koruyucu donanıma sahip olmasını gerektiriyor" denildi.

Koruyucu ekipmanda büyük eksiklik

Birçoğunun çok hasta olduğu yaşlılara iyi baktıklarını, ancak koruyucu malzeme eksikliğinin büyük sorunlara yol açtığı belirtiyor.

Aile Hizmetleri Müdürü Stefan Amér, "Sorun şu ki, birçok yerde sadece bir kaç gün veya en kötü saatlerde koruyucu malzemeniz var. Bu durum ev personeli arasında büyük bir endişe yaratıyor" diyerek bunun da işe yaramayacağı düşüncesiyle cesaret edemedikleri takdirde büyük devamsızlığa neden olabileceğini söyledi.

Stefan Amér şu anda Stockholm bölgesinin oradaki enfekte kişilerin sayısı göz önüne alındığında koruyucu ekipmanı yaşlılar için daha da büyük ölçüde kontrol edilmesini istiyor.

Aile Hekimliği Başkanı Stefan Amér, "Bölge belediye faaliyetlerine öncelik vermekte güçlük çekiyor, ancak yaşlı ve korona hastalarına bakan personele dikkat edilmelidir" dedi.

Toplam ne kadar yaşlının enfekte olduğu belirsizdir denildi.

Editör: İsveç Gündemi