İklim aktivistleri Extinction Rebellion, Stockholm'ün merkezindeki iki köprüyü kapatarak ulaşımın aksamasına neden oldu.

Londra'daki protestolarda şehri tamamen kapatmasıyla bilinen grup, "İsveç'in iklim politikasındaki büyük eksikliklerine dikkat çekmek" için kendilerini zincirledi.

Stockholm Polisi'nden Mats Eriksson, eylemcilerin yöntemi durumu ağırlaştırıyor diyerek gerekli müdahalelerin yapılacağını belirtti.

Sabah erken saatlerde, 05 sularında, XR olarak da adlandırılan iklim aktivist grubu Extinction Rebellion'dan yaklaşık 80 kişi, Stockholm'ün merkezinde Vasabron ve Norrbro'yu kapattı. Hafta sonu boyunca, grup Stockholm çevresinde çeşitli eylemler gerçekleştirecek.

XR'ye göre, hedefin hükümetin iklim acil durumu ilan etmesini sağlamak olduğu 48 saatlik "barışçıl sivil itaatsizlik" için 400'den fazla kişi toplanacak. XR sözcüsü Jonas Ohlsson, Vasabron'daki grubun Pazar sabahına kadar kalacağını söylüyor.

Ohlsson, "Biz buradayız çünkü hükümetin iklim krizine korona kriziyle aynı güçle, destek paketleri ve güçlü önlemlerle yaklaşmasını istiyoruz. Buradan uzaklaştırılırsak gideceğimiz başka şeyler de var" dedi.

Polis, sayısı 50'den çok daha fazla olan protestocuları, saat 09.30 civarında Vasabron'da tahliye etmeye başladı.

Stockholm Polisi'nden Mats Eriksson'a göre bazıları "diyalogdan sonra" ayrıldı, diğerleri ise götürüldü. Protestocuları fiziksel olarak kaldırmak için müdahale sırasında zorluk çıkarmak için iç çamaşırlarını çıkarıp, vücutlarına bir tür yağ dökmeleri nedeniyle zor oldu dedi.

Göstericiler Vasabron'dan ayrılırken, bunun yerine giderek daha fazla insan Norrbron'a katıldı.

XR, hafta sonu boyunca şehirdeki eylemlere devam edeceklerini söyledi.

Polis eylemcilerin ulaşımda sorun yaratmaları ya da rahatsız edici davranmaları halinde müdahale edeceğini belirtti.

Sabah saatlerinde cadde ortasındaki eylemcileri yoldan çıkarmak için polisin müdahale ettiği görüldü.

Editör: İsveç Gündemi