Bugün, 11 Eylül’de Stockholm’da bulunan Olof Palme Uluslararası Merkezi’nde  “Rus İşgali Altındaki Kırım ve Donbas’ta İnsan Hakları İhlalleri” isimli etkinlik düzenlendi.
 
Etkinlik Ukrayna’nın İsveç Büyükelçiliği ve Olof Palme Uluslararası Merkezi tarafından organize edildi.

 Açılış konuşmasını Olof Palme Uluslararası Merkezi Genel Başkanı Anna Sundström ve Ukrayna’nın İsveç Büyükelçisi İgor Sagaç yaptı.

 Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi, Kırım Haber Ajansı (QHA) Müdürü Gayana Yüksel, Ukrayna Helsinki İnsan Hakları Grubu hukukçusu Darya Sviridova, İnsan Hakları Enformasyon Merkezi Başkanı Tatyana Peçonçik ve Kırım İnsan Hakları Grubu Koordinatörü Olga Skripnik Rus işgalci yönetiminin Kırım’da Kırım Tatarlarına karşı uyguladığı baskılar hakkında bilgi verdiler.
 
Konuşmacılar Kırım’da Rus işgalinin nasıl gerçekleştiğini hatırlattı, ayrıca yarımadada Kırım Tatarlarına ve Ukrainlere karşı yapılan düzenli baskıları anlattı.

 Etkinlikteki konuşmayı  QHA muhabirine değerlendiren Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Gayana Yüksel, “Konuşmamda Kırım’da işgalci yönetim tarafından Kırım Tatarlarına karşı açılan davalara dikkat çektim. Yarımadada oluşan durum, kovuşturmalar, açılan davalar, baskı ve tehditler hakkında detaylı bilgi verdim. Konuşmama başlarken işgalci mahkemenin Ahtem Çiygöz hakkında verdiği karara dair bilgi verdim. Bu Kırım Tatarlarına karşı uygulanan baskının ve halkı korkutma hedefinin bir başka örneğidir. Bu dava ve alınan karar işgalcilerin Kırım’ın yerli halkına ne şekilde davrandıklarını sergiliyor.” diye kaydetti.
 
Etkinlikte QHA çalışanları tarafından hazırlanan «Cry of the Indigenous Crimean Tatars in the occupied Crimea» isimli belgesel filmi gösterildi. Film, 2014 yılında Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından işgalini ve yaşananlara dünya toplumunun tepkisini anlatıyor.


 

 

 

Editör: İsveç Gündemi