Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell Stockholm'deki enfekte kişi sayısı ile ilgili yaptığı açıklamada gelecek haftaya kadar başkentte yaşayan insanların üçte birine bulaşmış olmasını bekliyoruz dedi. Bu rakam 700 bin üzerinde insanın enfekte olduğu anlamına geliyor.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, "Şimdiye kadar aldığımız endikasyonlar bunu gösteriyor" dedi.

Stockholm'de halk sağlığı otoritesinin covid-19 tarafından kaç kişinin enfekte olduğuna dair istatistikleri tartışıldı. Yetkili, daha önce bir sayım hatası içerdiği ortaya çıkan bir raporu geri çekmişti.

Raporun bir kısmı 15 Mayıs'ta Stockholm nüfusunun üçte birinin enfekte olması beklendiğini belirtti.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell'e göre bu değerlendirme geçerli.

"Evet, hala kesinlikle olasılıklar dahilinde. Şimdi büyük bir anket yapıyoruz ve gelecek hafta sonuçları alacağız, o zaman güvende hissedebiliriz. Şimdiye kadar sahip olduğumuz endikasyonlar bunu gösteriyor" dedi.

Tegnell "Çok üzgünüm"

Çarşamba günkü Halk Sağlığı Kurumu ile basın toplantısı büyük ölçüde yaşlı bakım evlerindeki  duruma ayrıldı. Stockholm'deki yaşlı bakım evlerindeki vaka sayısı azaldı, ancak otorite yaşlı bakım evlerinde çalışanların hastalanmasının önemini vurguluyor.

Yaşlı bakım evleri için geçmi davrandınız sorusuna Tegnell, "Yaşlı bakımı karmaşık bir iştir, orada hareket eden sadece biz değiliz. Her zaman, toplumda korunması en önemli olan yaşlı insanlar olduğuna dikkat çektik" cevabı verdi.

Yaşlı bakım evlerinde salgına yakalanarak hayatını kaybeden kişilerin akrabalarına ne söylemek istersiniz sorusuna: "Bu alanda sürekli daha iyiye gitmeye çalışıyoruz. Daha fazlasını yapmamız gerektiğini çok iyi anlıyoruz. Bu durumdan bu kadar çok insanın etkilenmesi çok üzücü. Bu, İsveç toplumundaki birçok kişinin gelecekte onlarla birlikte alması gereken bir derstir" yanıtı veren Tegnell, yaşlı bakım evlerinde geç kaldıklarını ifade etti.

Bugünkü bilgilendirmede, Halk Sağlığı Kurumu yaşlı bakım evlerinde çalışanlar için maske koruma konusunda yeni bir öneri yayınladı: yaşlı bakımında enfeksiyonun yayılmasını önlemek için maske konusu düşünülüyor.

Halk Sağlığı Kurumu maske konusu üzerinde çalışmalar sürdürürken, neden daha ne karar alamadığı tartışmalara neden olurken, Halk Sağlığı Kurumunda Antibiyotik ve Sağlık Birimi Birim Birimi Başkanı Malin Grape bu konuya dair şöyle açıklamada bulundu.

"Vizör veya maske koruyucu sadece bir eklenti, çözüm değil" diyerek "herkesin maske koruması veya vizörü olması gerektiğini söyleyerek kısayolu kullanmaya çalışmak, temel hijyen uygulamalarını ve enfeksiyonun yayılmasında en önemli önlemleri iyileştirmek için çalışanlara adil olmadığını söyledi.

İşverenlerin tavsiyeyi görmezden gelme riski ile ilgili ise Malin Grape, "Bu, yerel olarak ele alınması gereken bir konudur" yanıtı verdi.

Editör: İsveç Gündemi