Koronavirüs salgını kısıtlamalarına karşı harekete geçen İsveç'teki bazı yapılar protesto düzenleme kararı aldı.

Edinilen bilgilere göre, yüzlerce kişinin katıldığı eylemde yürüyüş ve konuşmalar yapılıyor.

Yürüyüş için polisten izin alındığı ve kontrollü bir eylem olduğu belirtildi.

Kısıtlamalar kapsamında bir araya toplanma ile ilgili belirlenen sınırın aşılması üzerine polis, vatandaşların dağılmasını istedi.

Stockholm'ün merkezinde koroner kısıtlamalara karşı düzenlenen gösteriye yüzlerce kişi katılıyor. 

Gösterinin arkasında Frihet Sverige grubu var. Korona kısıtlamalarının insan özgürlüğünü kısıtladığına inanıyorlar ve her şeyin her zamanki gibi olmasını talep ediyorlar.

Düzenlenen gösteri ile ilgili sekiz kişiden fazla insanın bir araya toplanması nedeniyle polis grubu uyararak, dağılmalarını istedi. Grubun dağılmaması halinde yasal olarak polise müdahale etme hakkı doğuyor.

Saat 14.00'de başlayan gösteriye yüzlerce kişi katıldı.

"Tusenmannamarschen" nün arkasındakiler, Facebook etkinliklerinin silineceğinden korktukları için Telegram uygulaması aracılığıyla iletişim kuruyorlar. Binlerce kişi gösteriyi paylaştı.

Gösteriyi planlayanlar arasında olan Filip Sjöström, "Enerji açısından bir darbe olacak. Çünkü güç kullanmayacağız. Ama buraya cesaretle, ısrarla geleceğiz ve insan hakları için ayağa kalkacağız." paylaşımları yapmıştı. Bir video paylaşımında, bunu yapacağım ve İsveç'in her köşesinden buraya gelen çok sayıda insan olacağını biliyorum ve bu beni çok minnettar ve mutlu kılıyor ifadeleri kullanmıştı.

Eyleme katılacak kişilerin maskeli ve sosyal mesafeye dikkat ederek gelmelerini talep etmişti.

Filip Sjöström, "Geniş bir grup insanda bir araya gelip çoğunluk olduğumuzu gösterebilmemiz ve özgürlüğümüzü kazanmamız en büyük hedefim" dedi.

Dronlarla takip

Polis, bugün 12 ile 17 arasında, sözde insansız hava aracı denilen UAS ile Stockholm şehir merkezinin bazı kısımlarını kamera izlemeye karar verdi.

Polis, web sitesinde "UAS ile kamera gözetimi ihtiyacının suçu ve ayrıca kamu düzeni ve güvenliği rahatsızlıklarını önlemek, caydırmak veya tespit etmek ve bu tür rahatsızlıkların etkilerini sınırlandırmak için var olduğuna karar verildi" diye yazdı.

Halihazırda saat 14'te olaysız bir şekilde başlayan ve yüzlerce kişinin toplandığı gösteriye ilerleyen saatlerde binlerce kişinin toplanabileceğini gösteriyor.

Editör: İsveç Gündemi