Çete operasyonu kapsamında yapılan baskınlarda 24 silah ele geçirilirken, 78 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 19'nun hala tutuklu olduğu belirtildi.

Operasyon, geçen yaz Järva bölgesinde çeteler arasında çıkan çatışmanın çok sayıda cinayetle sonuçlanması sonrasında başladı. 14 Şubat'ta sona eren operasyonlarda Perşembe günü İçişleri Bakanı Mikael Damberg nihai bir rapor aldığını belirtti.

Operasyon sırasında 78 kişi gözaltına alınıp sorgulanırken, bunlardan 19'u hala gözaltında. Soruşturmalar arasında altı cinayet, on bir cinayete teşebbüs ve iki cinayete hazırlık vakası yer alıyor.

Polis ayrıca 24 silah ve 360 bin kron nakit para ele geçirdi.

Artan polis varlığı

Damberg ayrıca bir başka olası sonuç olarak artan güvenliğe işaret etti.

Damberg, "Järva halkının polisin varlığıyla kendini daha güvende hissettiğini düşünüyorum" yorumu yaptı.

Kanlı çatışma yerleşim alanları Rinkeby, Husby ve Tensta ile bağlantılı çeteler arasında yaşandı.

Damberg, konu bu çete çatışmasını engellemek olduğunda polisin çabasının bir başarı olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.

İçişleri Bakanı ayrıca, sosyal önlemlere büyük ihtiyaç duyan 25 gencin tespit edildiğine dikkat çekti.

Aileler taşındı

Damberg, "Sosyal hizmetler tarafından bir şekilde yakalandılar. Ya da ailelerin çatışmayı yatıştırmak, çocuklarını ve gençlerini bu ortamlardan kurtarmak için bir süreliğine Järva'dan taşınmayı aslında gönüllü olarak geçti" dedi.

"Geçen yıl, Stockholm'de rekor sayıda silahlı saldırı olayları yaşandı." diyen İçişleri Bakanı, Stockholm bölgesindeki polisin çete suçlularına karşı "çok saldırgan" olduğunu düşünüyor.

Damberg geçtiğimiz günlerde, çetelere karşı ulusal mücadelede bu yıl daha az sayıda silahlı saldırı ile bir geri dönüşün mümkün olduğuna inandığını belirtti.

Editör: İsveç Gündemi