İsveçli matematik profesörü Tom Britton, salgının merkezi olan başkent Stockholm'de koronavirüs yayılımı ile ilgili hazırldığı araştırma raporunda her üç başkentliden birinin koronavirüsüne yakalandığını belirtti.

Matematik profesörü Tom Britton araştırmasından sonra birçok uzman aynı görüşü savunarak Stockholm'de enfekte olan kişi sayısının yaklaşık 600 bin civarında olduğu tahminini savundu.

Karolinska Üniversite Hastanesi ve Karolinska Institutet'in ortak yürüttüğü çalışmayla kan donörleri ile ilgili bir araştırma yayınladı.

Araştırma kısıtlı sayıda yapılsa da önümüzdeki günlerde daha geniş bir test ile koronavirüse karşı bağışıklık kazanarak antikor üretenlerin tespiti yapılacak.

Karolinska Üniversite Hastanesi klinik mikrobiyoloji profesörü Jan Albert, "Bu gizli tutamayacağımız kadar yeterli bir bilgi" dedi.

Karolinska Üniversite Hastanesi ve Karolinska Institutet, işbirliği ile yürütülen antikor test çalışmaları başkent Stockholm'de enfekte olan kişi sayısının 600 bin civarında olduğu tahminlerini güçlendiriyor.

İki grup halinde yüzer kişide yapılan testlerde antikor geliştiren kişilerde oranın yüze 11 olduğu açıklandı.

Koronavirüse yakalanan çoğu insan evde kendi kendine atlatıyor. Risk grubunda olanlara öncelik veren İsveç koronavirüse yakalandığı bilinen ve genç ya da vücut direnci iyi olan hastaların büyük bir bölümünün hastane yerine evde kalarak virüsü öyle atlattığı tahmin ediliyor.

Konuyla ilgili SVT'ye açıklamalarda bulunan, eski eyalet epidemiyoloğu Johan Giesecke, Stockholm'de test edilen kan donörlerinin yüzde 11'inin koronavirüse karşı antikorlar için pozitif test ettiğini gösteren yeni çalışma hakkında bu araştırma insanların "zaten enfeksiyona yakalandıkları anlamına gelen bir şey" dedi.

İnsanların büyük bir bölümü koronavirüs olup olmadıklarını bilmiyor. İnsanların büyük bir bölümü enfekte olduklarını fark etmezler. Vücut direnci düşük, altta hastalıkları bulunan kişiler, yaşlıların hastalandığını ve bazılarının çok ağır geçirdiği, bazılarının da öldüğünü belirtti.

Stockholm'ların zaten yaklaşık 500-600 bin kişinin covid-19'a yakalanmış olabileceğini tahmin ediyorum diyen Giesecke, "Yeni kan donör testlerinin gösterdiğinden daha yüksek bir orana inandığı gerçeği, virüsleri tespit etmek için testlerin sadece %70 doğruluğa sahip olduğu diğer şeylerin arasındadır" ifadeleri kullandı.

Giesecke, çalışmada test edilen toplam 200 kan donörü, bunun çok ufak bir sayı olduğuna dikkat çekti.

Editör: İsveç Gündemi