Ancak ebeveynlere ve öğrencilere enfeksiyonun okulda bulunabileceği bildirilmemiştir.

Kimliğini belirtmeyen bir okul çalışanı Aftonbladet gazetesine verdiği demeçte: "Bize hiçbir şey söylemememiz gerektiği söylendi" dedi.

Belediye yönetiminde olan Järva bölgesinde 700 öğrencisi olan bir ilkokul çalışanlarına e-posta gönderildi. Okuldaki iki çalışanın korona ile enfekte olduğu doğrulanırken, muhtemelen çalışanların üçte birinin enfekte olduğu tahmin ediliyor. Okul yönetimi tarafından gönderilen ikinci bir e-postada, okuldaki virüs vakasının ve koronavirüse yakalanan çalışanın sağlık durumu durumu hakkında kimseye bilgi verilmemesi gerektiği yazıldı.

"Söylememiz istenmiyor"

Bir çalışan, ebeveynlere okuldaki enfeksiyon hakkında bilgi vermelerine izin verilmediğini belirtti. Çalışanların çoğu okul yönetiminin olayı nasıl ele aldığını eleştiriyor.

Adı saklı tutulan çalışan: "Ebeveynlere bir şey söylememizi ve mahremiyete atıfta bulunmamızı istemiyorlar. Ancak, insanlar veya işletmeler tehlikede olduğunda, kişi onu kırabilmelidir" dedi.

Järva bölgesi, Aftonbladet'in daha öncede dikkat çektiği bir bölge. Koronel enfeksiyondan ciddi şekilde etkilenen bölgelerden biridir ve ayrıca birkaç ölüm yaşanan bir bölgedir. Bu nedenle, bölgedeki vakaların dışarı sızmaması için özellikle ciddi bir saklama çabası olduğu belirtiliyor.

Okul çalışanı: "Tüm öğrencilerimiz Kista, Rinkeby ve Husby'de yaşıyor ve burada koronada ölen çok insan var. Öğrencilere virüs bulaşmış olabileceğinden şüpheleniyorum. Ebeveynleri bilgilendirmemenin sonucu, enfeksiyonun yayılmaya devam ediyor" dedi.

Okulu kapanmalı

Çalışan, okulun öğrencileri ve velileri bilgilendirmesi ve iyileştirme için okulu kapatması gerektiğini dile getirdi.

Okulda çocukları olan ebeveynler de iki çalışan hakkında bilgi almadıkları için kritik durum çok kritik.

Aftonbladet bölgedeki bazı ebeveynlerle iletişime geçti, ebeveynler durumdan haberimiz yok diyerek bir ebeveyn "Okul kesinlikle bize söylemeli. Annem bir risk grubuna aittir, bu yüzden okulda enfeksiyonun doğrulanıp doğrulanmadığını gerçekten bilmek istiyorum" dedi.

Kendi ateşininde yüksek olduğunu belirten okul müdürü Aftonbladet'e iki personelin koronavirüs testinin pozitif olduğunu doğruladı. Müdür, velilere bilgi vermemeyi seçerken okulun Stockholm Şehri politikasını izlediğini söylüyor.

Gazete muhabiri: Ebeveynlerin okulda onaylanmış vakalar olup olmadığını bilmek istediklerini ve bunu saklamanın nasıl bir risk oluşturduğunu biliyor musun sorusu üzerine:

Müdür: "Kesinlikle anlıyorum. Ancak aynı zamanda ebeveynler kim olduklarını, öğretmen olup olmadıklarını ve çocuk sınıflarına sahip olup olmadıklarını bilmek isteyeceklerdir. Bu durum hasta mahremiyetine göre uygulandığı için söyleyemem, söylenmesi halinde bu daha çok paniğe yol açar" şeklinde cevapladı.

Bazı çalışanlar ebeveynlerle konuşmanın yasak olduğunu düşünüyor.

Manillaskolan gibi korona salgını olan bazı diğer okullar bir hafta boyunca kapanmayı seçti. Siz neden bu yönde bir karar almıyorsunuz sorusu üzerine: 

Müdür: Kapanma kararı, ilkokul müdürüne danışarak Stockholm İlçe Tıp Kurumu tarafından verilir. Enfeksiyon tespitinden sorumlu bölge enfeksiyon korumasıdır dedi.

Koronavirüs testi pozitif çıkan iki çalışanın iki haftadan fazla bir süredir evde karantinada olduğunu belirten okul müdürü, bu büyük bir enfeksiyon riski değil ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi