Sadece başkent Stockholm'de şuana kadar tespit edilen vaka sayısı İskandinav ülkelerinin tümüne denk gelecek yükseklikte. Şuana kadar başkent Stockholm'de tespit edilen vaka sayısı 25 bin 668'e ulaştı. Bölgede 2 bin 405 kişi hayatını kaybetti.

Koronavirüs salgını başladığından bu yana en fazla etkilenen Stockholm bölgesinde vaka sayılarında yeniden artış gözleniyor.

Gölge yönetiminin verilerine göre, son üç gün içinde başkentte 622 yeni vaka tespit edildi. Yaz döneminde haftalık vaka sayısı yüze kadar düşen bölgede bir önce haftanın tamamında 477 vaka tespit edilmişti. Enfeksiyonun hız kazanmasıyla birlikte üç gün içinde son on güne denk gelen vaka sayısı endişe veriyor.

Enfeksiyonun yeniden risk gruplarına bulaşmaması için büyük caba harcanan kentte, yeni vakaların çoğunlukla çalışan insanlar arasında olduğu belirtildi.

Enfeksiyon salgınının etkin olduğu bir diğer bölge ise Västra Götaland bölgesi. Bu bölgedeki hızlı artış devam ediyor. Stockholm'den sonra en çok etkilenen bölgede şuana kadar 20 bin 406 vaka tespit edilirken, burada ölüm oranı başkente göre oldukça düşük seviyelerde. Şuana kadar Västra Götaland bölgesinde 805 covid-19 bağlantılı olarak yaşamını yitirdi.

Başkent Stockholm'deki ölüm oranlarının ve vaka sayısındaki artışın birkaç nedeni bulunuyor. Başından beri açıklanan verilere göre, nüfusun diğer bölgelere göre daha sıkışık yaşaması, yaşlı nüfusun çokluğu, yaşlı bakım evlerinde enfeksiyonun yayılma ve göçmenlerin yoğun olarak bu bölgede yaşaması olarak gözleniyor.

Şuana kadar bölgede yaşanan can kayıplarının önemli bir bölümü yaşlılardan ve diğer en yüksek ölüm oranı ise göçmen kesimin arasında olduğu raporlarda gözleniyor.

Editör: İsveç Gündemi