Hükümet ile Stockholm bölgesi arasında, koronavirüsle ilgili konusunda görüş farklılığı olduğu ortaya çıkarken, sosyal açıdan önemli işleri olan kimin test edeceği konusunda bir tartışma ortaya çıktı.

Sosyal işler bakanı Lena Hallengren bunun bölgelerin sorumluluğunda olduğunu iddia ediyor, bölge yöneticisi Irene Svenonius (M) ise buna hayır diyor.

"Bu gruplar sağlık hizmetleri dışındaki aktörlerle başa çıkacaklardır." denildi.

Nisan ayı başlarında hükümet, testlerin artırılmasını planlamak için Halk Sağlığı Kurumu'nu görevlendirdi. Daha sonra yetkili, haftada 100 bin kişinin Mayıs ayından önce test edilebileceğini umuyordu.

Mayıs ayı başlarına kadar, yüz bin kişiyi test etmek için laboratuvar kapasitesi yoktu. 4 Mayıs'ta Sosyal işler bakanı Lena Hallengren, Mayıs ortasından itibaren haftada 100 bin testin yapılacağını duyurdu. Ancak duyurudan sonra 21. haftada yaklaşık 29 bin numune analiz edildi.

Perşembe öğleden sonra Studio One'da, Stockholm bölgesindeki mali müşavir Irene Svenonius'tan, diğer önemli sosyal faaliyetlerde, yani 3. öncelik grubundaki personeli test etmekten kimin sorumlu olduğu soruldu.

"Bölgelerde Halk Sağlığı Kurumu'nun bölgelerin sorumluluğu olduğunu söylediği birinci ve ikinci öncelik gruplarını test etmek için çok çalıştık. Yani, hastaneye kaldırılan insanlar, yaşlı bakımı, hemşirelik ve bakım personeli ve diğer risk gruplarında enfeksiyondan şüphelenilen kişiler" diyen Svenonius, diğer grupların sağlık hizmetleri dışındaki aktörlerle başa çıkması gerektiğini söyledi.

Programın ilerleyen saatlerinde Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren, bölgelere sosyal açıdan önemli işleri olan insanları da test etmek için bir görev verildiğini iddia etti.

Bölgelerin sadece birinci ve ikinci öncelik gruplarını test edip etmeyeceklerine dair doğrudan bir soru üzerine Hallengren şunları söyledi:

- Hayır.

Ancak Sosyal İşler Bakanı, her durumda, doğru değil. Ulusal Sağlık Ajansı'nın 5 Mayıs'ta yayınlanan ulusal örnekleme stratejisi, sağlık hizmetinin üçüncü öncelik grubu test etmeyeceğini belirtti:

"Öncelik 3: İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı tarafından tanımlanan diğer önemli sosyal faaliyetlerdeki personel.

Bu grup içerisindeki örnekleme ve laboratuvar analizlerinin ilgili bölgenin sağlık hizmetleri görevleri dışında yapılması gerekir. Numune alma, lojistik, veri transferi ve örnek analizi için yeni oyuncuların oluşturulması gerekmektedir. Örneklemenin konuyla ilgili olması için, ulusal öneriler temelinde işveren tarafından bir ihtiyaç değerlendirmesi yapılmalı ve ardından iş sağlığı bakımı veya e-hizmet yoluyla sipariş verilmelidir. "

26 Mayıs'tan bu yana, ilk karışıklığa rağmen, Stockholm bölgesi üçüncü öncelik grubu test etmeye başladı.

Sosyal Bakan Lena Hallengren, yaptığı açıklamada şunları söylüyor:

"Enfeksiyon önleme ve enfeksiyon önleme sorumluluğu sağlık sisteminin sorumluluğudur, yani bölgenin sorumluluğu. Enfeksiyon tespitinin sorumluluğu test edilmeden gerçekleştirilemez."

Editör: İsveç Gündemi