Bölgedeki yeni kısıtlama önerileri arasında okulların kapanması da yer alıyor.

Daha önce sadece trafiğin yoğun olduğu saatlerde maske takılması önerilen başkent Stockholm'de artık toplu taşıma araçları kullanırken sürekli maske takmak gerekiyor.

Bölge yönetimi sadece bununla da kalmayıp aynı zamanda kalabalık çalışanların olduğu iş yerlerinde, eczanelerde ve kuaförde maske takmayı tavsiye etti.

Vakaların yeniden artmaya başladığı ve mutasyonların etki ettiği süreçte, toplumun virüsten korunması için bölge yönetimi bu kararı aldığını açıkladı.

Ayrıca bölgedeki enfeksiyon kontrol doktoru Maria Rotzén Östlund, liseler spor tatilinden sonraki hafta kapatılacağını bildirdi.

Pozitif covid-19 vakalarının sayısı Stockholm Bölgesi'nde artmaya devam ediyor. 6. ve 7. haftalar arasında vaka sayısı yüzde 27 arttı.

"Birlikte güçlü olmaya devam etmeli, önlemleri ve kısıtlamaları uygulamalıyız" diyen enfeksiyon kontrol doktoru Maria Rotzén Östlund, birbirimize karşı nazik ve sağduyulu olmamız gerekiyor ifadeleri kullandı.

Bölge, aşı dağıtımının Şubat ayının geri kalanında ve Mart ayı boyunca nasıl devam edeceğine dair yeni bir tahmin bildirdi.

Rotzén, "Şubat ayında beklenenden yaklaşık yüzde 80, Mart'ta yüzde 5 daha az aşı alıyoruz. Bu büyük bir hayal kırıklığı" dedi.

Spor tatilinden sonra okullar kapalı olacak

Yayılmayı durdurmak için Stockholm Bölgesinde artık daha fazla önlem alınmaya başlandı. Bölgedeki kısıtlamalarda özellikle spor tatili kapsamında alınıyor.

"Yalnızca mecbursanız seyahat edin, enfeksiyonsuz seyahat edin, semptomu olmayanlar seyahat edebilir. Aileden biri gittiği veya kaldığı yerde dairesinde enfekte olursa, herkes evde kalmalıdır" ifadeleri kullanan Maria Rotzén Östlund, evinde hastası olan hiç kimsenin asansör (teleferik) kullanmaması gerektiğini söyledi.

Asansör (teleferik) kullanımında iki metre mesafeye dikkat edilmeli, maske takılmalı ve varış noktasında alışveriş yapmaktan kaçınmalısınız denildi.

Spor tatilinden sonra enfeksiyonun daha da yayılmasını önlemek için, tüm liselerin 10. hafta boyunca uzaktan eğitime teşvik edilecek.

"Enfeksiyon kontrol doktoru, yurtdışına seyahat edecekler eve döndükten sonra yedi gün evde olmalı ve eve döndükten beş gün sonra tekrar test yaptırmalıdır."

Toplu taşıma ve kapalı ortamlarda maske gereksinimleri

Bölge şimdi de maske koruyucuların gün boyunca toplu taşıma araçlarında kullanılmasını istiyor.

"Kendi özel tespitime göre trafiğin yoğun olmadığı saatlerde bile maske korumasına ihtiyaç olduğunu söyleyebilirim" diyen Maria Rotzén Östlund, günün her saati kullanılması gerektiğini belirtti.

İş yerinde, kuaförde veya mağazada olduğu gibi belirli kapalı ortamlarda da maske takılması tavsiye ediliyor. Bu, okul ortamında geçerli değildir.

"İş yerinde kendi koruman olduğunu düşünebilirsin. Ama eve, ailenin yanına gidiyorsun. Bu nedenle, işte bile maske korumasını öneriyoruz" dendi.

Yeni tavsiyelere ek olarak, sosyal temasları azaltmak, en ufak belirtide evde kalmak ve bir kişiye covid-19 bulaştığında ailenin izole edilmesi önemlidir.

"Yorgunuz ve bununla başa çıkıp çıkamayacağımızı bilmiyoruz. Ancak, enfeksiyonun yayılmasını azaltmaya birlikte katkıda bulunabilmemiz için birbirimizi diretme ve koruma gücüne sahip olduğumuza itiraz ediyorum" diyen Maria Rotzén Östlund, gelinen noktada artık daha az insan hastalanıp ölüyor ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi