İsveç basınında yer alan haberlere göre, İsveç genelinde en az 90 yaşlı bakım evinde koronavirüs testleri pozitif çıktı. Resmi rakamlara göre, sadece başkent Stockholm'de 230 yaşlının bakım evinde koronavirüse yakalandığı ve bunlardan 50'den fazlasının hayatını kaybettiği belirtildi.

Halk Sağlığı Kurumu ve alanda koronavirüsle mücadele eden diğer ilgili kurumların basın toplantısı ve bilgi güncellemesinden sonra başta Başbakan Stefan Löfven olmak üzere İçişleri bakanı, Sosyal işler bakanı ve hükümet tarafından Sağlık sisteminin incelenmesi için atanan yetkilice açıklamalar yapıldı.

İşte yetkililerce yapılan açıklamalar:

Başbakan Stefan Löfven, virüsün yayılmasını durdurmak için yetkililerin önerilerini dikkate almanın önemli olduğunu belirtti.

Löfven, "Tehlike bitmedi" diyerek, salgının bitmeden önce daha da kötüleştiğini söyledi.

Ayrıca insanların Paskalya'da evde kalması gerektiği konusunda çağrıda bulundu.

Löfven, "Artık dayanıklılığın önemini vurgulayamıyorum. Bu sıkıntı birkaç hafta içinde bitmeyecek, aksine aylarca düşünmemiz gerekiyor" diyerek salgının uzun süre devam edeceğine işaret etti.

Löfven, İsveç yaşlı bakım evlerinde yaşanan koronavirüs vakaları sonrasında İsveç stratejisinin başarısız olduğuna dair bir uyarı olarak aldığını belirtti.

Avrupa genelinde yaşlılar için, farklı bir stratejisi olan evler için bile, bir çoğalma olduğunu söyledi.

Löfven, İsveç'in neden korona virüsü nedeniyle ülkede kaç kişinin hayatını kaybettiğini tahmin etmediği soruluyor.

Böyle bir tahminde bulunmanın zor olduğunu ve muhtemelen yetkililerin bunu yapmak için harekete geçtiklerini ifade eden Löfven, "ne yaşıyorsanız yaşayın, şimdi beklemelisiniz. Stockholm'de neler olduğu ülkenin diğer bölgelerinde de olabilir" dedi.

Sağlık kapatisitesinin gözden geçirilmesi için hükümet tarafından görevlendirilen Åsa Kullgren:

Günümüzde Sivil Savunma'daki Sağlık ve Tıbbi Hizmetler alt raporunu hazırlayarak hükümete teslim etti.

Basın toplantısında bilgilendirme yapan Kullgren, "Net bir planlama sistemine ihtiyaç vardır" diyerek belediyelerin ve yerel yönetimlerin bölgesel olarak birbirine bağlı olması ve süreci etkin yönetmesi gerektiğini söyledi.

Kullgren, devletin kriz ve savaşta ortak bir amacı olması gerektiğine dikkat çekti.

"Şu anda bulunduğumuz krizde, bölgelerin acil durumlar oluşturduğunu görüyoruz" diyen Kullgren, sağlık hizmetlerinin hastalar ve sağlık grupları arasında öncelik vermesi gereken durumlar olacağını söyledi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kısa sürede yoğun bakımda öncelikler için prensipler belirlemiştir, ancak vaka alımında da buna ihtiyaç duyulacağının altını çizen Kullgren, "Arz hazırlığı güçlendirilmeli ve İsveç'teki yasa her düzeyde iyileştirilmelidir. Bunu zaten biliyoruz" dedi.

Kullgren, İsveç'teki envanterin iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

Kullgren, örneğin; "tıbbi malzeme eksikliğimiz var. 2019'da çeşitli bölgelerde bir sıkıntı vardı. Corona krizi, acil durum hazırlığının zayıf bir bağlantı olduğu şeklini açıkça doğruladı. Biz savunmasızız" ifadeleri kullandı.

Acil tıpta eğitim ve uygulama için ulusal model önerilmektedir. Şu anda böyle bir koordinasyon yok, diyen Kullgren "İsveç'te ne ürettiğimizi ve neyi üretmeye başlamamız gerektiğini gözden geçirmemiz gerekiyor" dedi.

Sosyal işler Bakanı Lena Hallengren:

Hallengren, İsveç sağlık hizmetlerinin güçlü bir hazırlık gerektirdiğini söylüyor.

Örneğin ilacın bozulmasını gengellemek için geçerlidir. Tıbbi malzemelerin koruma ve bakım yerleri.

Hal, İsveç İlaç Ajansı ilaç sıkıntısını gidermek için çalışacaktır. Ama daha yapısal değişiklikler yapmamız gerekiyor. Hazırlıklar sağlam ve dayanıklı olmalıdır" dedi.

İçişleri Bakanı Mikael Damberg:

Zor bir durumun ortasında olsanız bile, geleceğe neler getirebileceğimizi düşünmelisiniz diyerek konuşmasına başlayan Damberg, "Korona virüse karşı güçlü bir mücadele çeşitli şekillerde güncelledi."

Mikael Damberg, koronavirüsün çok istisnai bir durum olduğunu belirterek, "Bu krizin olması oldukça istisnai bir durum. Ekonomik kriz sadece İsveç'te, Kuzey ülkelerinde ve Avrupa'da değil, tüm dünyada. Şu anda uğraştığımız şey istisnai bir kriz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi