Savaşın patlak vermesinden hemen sonra, kurumların daha fazla hazırlık yapması çağrısında bulunmuşlardı. Şimdi uyarılar daha da keskinleştirildi.

Kuzey Akımı 1 ve 2 gaz boru hatlarındaki patlamalar, elektrik arzı konusunda daha fazla endişeye yol açtı.

Säpo ve Enerji Ajansı, şebeke şirketlerine ve elektrik üreticilerine dikkatlerini artırmalarını isteyen mektuplar gönderdi. Ayrıca aktörlerin "tespit yeteneklerini daha da artırmalarını" talep ediyorlar.

İsveç'teki merkezi altyapı konusunda artan riskler konusunda teyakkuz da olunması gerektiğinin altını çizen Säpo basın sorumlusu Karl Melin, enerji sektörünün korunması gerekenleri korumak için önlemler alması gerektiğini belirtti.

Ayrıca şebeke sahiplerinin ve elektrik şirketlerinin küçük sapmalarda bile durumu tüm güvenlik birimlerine hemen bildirimleri isteniyor.

Ukrayna'da savaşın patlak vermesiyle bağlantılı olarak, Enerji Ajansı, Säpo ile istişare halinde, elektrik sektöründeki aktörleri hem dikkatlerini hem de raporlamalarını artırmaya çağırdı.

Baltık Denizi'ndeki patlamalardan sonra daha durumun daha büyük önem arzettiğini belirten yetkililer, kurumların bu konuda önemli sorumlulukları olduğunu hatırlatıyor.

Svenska kraftnät güvenlik şefi Erik Nordman, çevremizdeki gaz boru hatları gibi enerji sistemlerinin saldırıya uğraması gerçeğinin, elektrik arzına daha da fazla odaklandığını söyledi.

Kuzey Akım boru hatlarına yönelik sabotajları "çok dramatikti" ifadeleriyle dile getiren yetkili, operasyonlarımızın yakınında böyle bir olay meydana geldiği için ekstra teyakkuzdayız dedi.

Säpo, şuana kadar her hangi bir sabotaj girişiminin olup olmadığına dair bilgi vermek istemezken, Karl Melin, İsveç'e yönelik yasa dışı siber saldırıların ve istihbarat toplama girişimlerinin sürekli devam ettiğini ve son yıllarda arttığına dikkat çekti.

Elektriğin büyük bir sistem olduğunun altını çizen Svenska kraftnät, Nükleer santraller gibi tesisler zaten sıkı korunuyor. Ülke 1.700 mil elektrik hattına sahip, elektriğe ulaşmak için birkaç farklı yola sahip olacak şekilde inşa edilmiş bir sistem, bu nedenle izlenmesi zor ama en üst seviyede dikkat gerektirir yorumunda bulunuldu.

Koruma ve dikkatin güçlendirilmesi, hem fiziksel konumlar hem de dijital sistemler çevresinde daha fazla güvenlik kamerası daha fazla koruma anlamına gelebilir.

İsveç'te akaryakıt istasyonları Paskalya'yı fırsata çevirip zam yaptı İsveç'te akaryakıt istasyonları Paskalya'yı fırsata çevirip zam yaptı
Editör: İsveç Gündemi