Cebeci Kız Yurdunda düzenlenen Diplomat Akademi Kampı programının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsveçile gerçekleşecek toplantının ileri bir tarihe ertelendiğini hatırlatarak, adım atılırsa karşılıksız bırakmayacaklarını söyledi.

'ADIM ATILIRSA KARŞILIKSIZ KALMAZ'

Türkiye’nin Milli Güvenliğine tehdit teşkil eden terör unsurları ortadan kaldırılmadığı sürece NATO'ya üyelik sürecinin ilerlemeyeceğini açık ve net bir şekilde ifade ettiklerini belirten Sözcü Kalın, "Bu süre zarfında hem İsveç ve Finlandiyalı mevkidaşlarımızla hem NATO sekreterleriyle diğer ülkelerde yaptığımız görüşmelerde hep şunu söyledik. Adım atılırsa biz bunları karşılıksız bırakmayız. Türkiye’ye dönük FETÖ, PKK gibi benzeri yapılanmalar buralarda temizlendiği zaman, buralar artık bu örgütler için güvenli limanlardan çıktığı zaman Türkiye de bunları karşılıksız bırakmaz. Zira biz prensipte NATO’nun genişleme ilkesini destekliyoruz. NATO ittifakının da önemli bir üyesi olarak, bir müttefiki olarak bu süreci olumlu değerlendirdiğimizi ama atılması gereken adımlar olduğunu ifade ettik.” diye konuştu.

'GECİKME BİZDEN KAYNAKLANMIYOR'

İsveç’in terörle mücadele yasasını değiştirdiklerini ve bunun için zamana ihtiyaç duyduklarını ifade eden Sözcü Kalın, “Haziran’a kadar süreye ihtiyaç duyduklarını zaten kendileri ifade ettiler. Burada herhangi bir gecikme söz konusu değil. Bu bizden kaynaklanan bir durum değil zira diğer ülkeler Temmuz ayında yapılacak NATO zirvesinde bu ülkelerin de üye olmalarını istiyorlar. İsveç tarafı bu terörle mücadele yasasını yazıp bunu uygulamaya geçirdikten sonra Türkiye’nin bu konudaki taleplerini yasal bir güvence ve çerçeve içerisinde yerine getirebileceğini ifade ediyor. Dolasıyla bu süreyi isteyen İsveç tarafı, bu tamamlandığında biz de o zaman duruma tekrar bakar ona göre değerlendirme yaparız” diye konuştu.

İSVEÇ'E NATO MESAJI

Finlandiya’da, İsveç’tekine benzer hadiseler yaşanmadığını belirten Kalın, “İsveç’teki FETÖ, PKK yapılanması Finlandiya'da daha sorunsuz. Cumhurbaşkanımız da bu yönde hem Finlandiya tarafı hem NATO müttefiki ülkelere hem de İsveç’e bir mesaj vermiş oldu. Bu konuda olumlu adım atarsanız Türkiye bunu karşılıksız bırakmaz diye. Ama bunların tersi yönünde bir şeyler olursa İsveç’te yaşanan son hadiseler maalesef bu yönde oldu. Biz de tavrımızı net bir şekilde ortaya koyduk. Görüşmeleri de ileri bir tarihe erteledik. Eğer olumlu bir adım atılmazsa, bu tür gösteriler yaşanırsa sürecin ilerlemeyeceğine dair pozisyonumuzu muhafaza ediyoruz” şeklinde konuştu.

FİNLANDİYA'NIN SÜRECİ

Finlandiya ile görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Kalın, “Bundan sonra Finlandiya farklı bir değerlendirme yapar mı bu onların takdirlerinde olan bir konu. Kendileri ile istişarelerimizi sürdürüyoruz. Belki önümüzdeki haftalarda bu konuda netlik oluşur onlar da bir değerlendirme yaparlar. Benim de mevkidaşlarımla telefon görüşmelerim olacak. Görüşmeler ve istişareler neticesinde buna göre durumu değerlendirip karar vereceğiz” dedi.

ABD İLE F-16 GÖRÜŞMELERİ

F-16 programı ile ilgili ABD Kongresinin ön şart deyimiyle ilgili soruya ise Kalın şu şekilde cevap verdi:

"Biz F-16 programını hava gücümüzü kuvvetlendirmek için değerli bir alternatif olarak görüyoruz. ABD ön şart koşarsa tarafsızlığını kaybeder. Kendi milli imkanlarımızla, yeni teknolojileri geliştirmeye devam ederiz. SİHA'da son yıllarda muazzam ilerlemeler kaydedildi. TB-2 derken artık KIZIL ELMA yakında uçuşlara başladı ve yakında envantere de girecek.  Bu imkan ve kabiliyetlerle Türkiye çok ileri noktaya geldi. Biz milli güvenliğimizi, sınır güvenliğimizi sağlama noktasında kendi imkanlarımı geliştirmeye devam ediyoruz. Nasıl bir şart getireceklerine bağlı, biz F-16 programının sona ermesini istemeyiz. Bu mevzu kongrede takılırsa ona göre bir değerlendirme yaparız.

SURİYE İLE GÖRÜŞME NE ZAMAN?

'Suriye ile görüşmelerin yeri ve tarihi belli oldu mu? İran’ın da görüşmelere katılacağı' yönündeki soru üzerine Kalın, şu şekilde konuştu:

“Henüz yeri ve tarihi belli değil. Biz İran'ın sürece dahil olmasından memnuniyet duyarız. Suriye sahasında önemli bir aktördür. Müzakerelerde İran'ın bulunması bize göre katkı sağlar. Dışişleri bakanlarımız görüşüyorlar. Bu ay içerisinde olabilir ancak henüz kesinleşmiş bir tarih ya da yer söz konusu değil. Ama önümüzdeki haftalarda bu toplantıların da gerçekleşmesini bekleyebiliriz.”

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Bazı ülkelerin Ukrayna’ya tank verilmesi ve Türkiye’nin bu yöndeki planının ne olduğuna dair ilişkin soruya ise Kalın, "Ukrayna'nın müdafaa yaparak harekete geçmesi en doğal hakkıdır. Onların bu mücadelesini böyle değerlendirmek gerekir. Biz baştan beri iki tarafı da biraraya getirmek için diplomatik mücadele verdik, vermeye de devam ediyoruz. Girişimlerimiz bugün de devam ediyor. Biz bir an önce tarafların müzakere yoluyla hal yoluna koyacak bir yola girmeleri konusunda çalışıyoruz. Şu ana kadar çok büyük bir yıkıma sebep oldu, bundan sonra da dünyanın tüm çabasını sonlandırılması planına doğru odaklanması gerektiği kanaatindeyiz." cevabını verdi. 

Editör: İsveç Gündemi