Pandemi ile mücadelede genel durum, gelinen nokta ve geleceğe dair bilgilendirmelerin yapıldığı basın toplantısı notları şöyle:

Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren:

"İsveç'te teyit edilen ilk covid-19 vakamızı almamızın üzerinden altı ay geçti. O zamandan beri dünyamız ve günlük yaşamımız değişti. 5 bin 700'den fazla insan öldü. Yüz binlerce insan keder ve yalnızlıktan etkilendi. Milyonlarca insan günlük yaşamlarına uyum sağlamak zorunda kaldı" diyerek konuşmasına başlayan Hallengren, İsveç'teki mevcut durumu hakkında olumlu konuştu.

Lena Hallengren, "Eğriler doğru yönü gösteriyor. Ölüm ve enfeksiyon sayısı azalıyor. Rakamlar, her gün özen gösteren milyonlarca İsveçliler tarafından alınan günlük karardan dolayı doğru yönü gösteriyor. Hala bir pandeminin ortasındayız. Avrupa'da yeni salgınların nasıl patladığını görüyoruz. Eğriler, gelişimin henüz olumlu ışık gördüğü yerlerde tekrar yanlış yöne işaret ediyor.

"Tedbirleri sürekli değerlendirmek, hızlı bir şekilde takip etmek ve yeni kararlar vermek önemli köşe taşlarıdır. 11 Haziran yaz başında, ülke içindeki seyahat ile ilgili kurallara nasıl uyulduğunu görmek için il yönetim kurulunu görevlendirdik. Kentler arasında, kuralların nasıl uygulandığına dair bir farklılık olduğu ortaya çıkıyor. Açılma sonrasındaki genel olarak durum iyidir. Plajlarda, toplu taşıma araçlarında ve restoranlarda tıkanıklık olduğu bildirildi" diyen Hallengren, "Hükümet, İl Yönetim Kuruluna, yetkililerin yönergelerinin ve tavsiyelerinin izlenmesinin ne kadar önemli olduğu konusunda bilgi yayması talimatını sürekli vermektedir. Enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için belediyelerin ve aktörlerin izleyebilecekleri iyi örnekler toplamalıdırlar. İyi çözümlerin yayılmasının önemli olduğunu biliyoruz. Amaç enfeksiyonun yayılmasını azaltmaya yardımcı olmaktır" ifadeleri kullandı.

Hallengren, "Hala yaz ortasında olsak da, sonbahar için plan yapmalıyız. İsveç'i yeni salgınlara hazırlamak için çeşitli kararlar aldık." diyerek, birkaç merkezi otorite, enfeksiyonun yayılması tekrar hızlanırsa, farklı senaryolar temelinde yoğun bir şekilde çalışıyor dedi.

Salgının ne zaman biteceğini henüz bilmiyoruz diyen Hallengren, "Enfeksiyonun yayılması İsveç'te tekrar hız kazanabilir. Hükümet salgınla en iyi şekilde mücadele etmemiz için neyin işe yarayıp neyin değişmesi gerektiğini gözden geçirmeye devam edecek. Ancak İsveç'teki herkesin pandemi sürecinde salgından korunmak için günlük hareketlerinde doğru yaşamasına ihtiyacımız var diyen Hallengren, sürecin iyi yönetilmesi noktasında kişisel sorumluluk almanın önemli olduğuna vurgu yaptı.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell: "Sürdürülebilir öneriler almaya odaklandık" diyerek konuşmasına başlarken, sonbaharda özellikle ev ortamında çalışma olanakları olan kişilerin evden çalışmalarına devam edileceğini belirtti.

Tegnell, "Gerçekten işe gitmek zorunda olanlar bunu toplu taşımada enfeksiyon riski olmadan yapmak zorundadır. İşverenlerin uzun süre evde kalmayı düşünmesi olumsuz sonuçlar doğurabilir ve bunu düşünmek gerekir" diyerek, toplu taşıma söz konusu olduğunda, kalabalıktan kaçınmanın önemine dikkat çektik. Tegnell, okulların tekrar açılacağı zaman eğitim süreciyle ilgili durumları da göz önünde bulunduruyoruz dedi.

Toplu taşıma araçlarından mümkün olduğunca kaçınmak gerektiğini ve alternatif imkan varsa bunlarn yararlanılmalıdır diyen Tegnell, toplu taşıtlarda enfeksiyon yayılma riskinin varlığına işaret etti. Trafiği düzenleyenlerin bunu iyi bir şekilde yapması gerekiyor ve mevcut basınca göre seviyeleri ayarlamalıdır. Bununla ilgili birçok tartışma yaptık. Sanayi dernekleri şimdi odaklanmak için ayrıntılı bir rapor hazırlıyor. Özellikle otobüslerin doluluk oranlarını yarıya indirerek trafiği yeniden düzenlemek için çalışıyor dedi.

Endüstride böyle bir düzenlemenin makul olduğuna inanılmaktadır diyen Tegnell, toplu taşımacılığın gelecekte devam edebileceğine ve mesafenizi koruyabildiğinizde covid-19 için yayılma riskini azalacağına inanıyoruz dedi.

Endüstri alanıyla ilgili bazı yönergeler önümüzdeki hafta gelecektir diyen Tegnell, "toplu taşıma konusundaki genel tavsiyelerimizi bunlarla ilişkilendireceğiz" ifadeleri kullanarak, diğer şeylerin yanı sıra web sitemiz aracılığıyla da güncellenecek yönergeleri bulabilirsiniz dedi.

Editör: İsveç Gündemi