Avrupa’da aşırı sağın yükselişinin Almanya ve İsveç gibi hoşgörünün yaygın olduğu toplumlara sıçraması endişe yaratıyor. Almanya’da on binlerin katıldığı İslam karşıtı yürüyüşler düzenlenirken İsveç’te son iki haftada üç ayrı camiye saldırı düzenlendi. Aşırı sağ “İsveç Demokratları” adlı parti geçen ay yapılan bir ankete göre, yüzde 16 oy oranına ulaştı. Merkez partilerin ittifak kurarak engelledikleri erken seçimi; İsveç’in liberal göçmen politikalarına karşı bir referanduma dönüştürmekle tehdit eden partinin giderek artan, güçlü bir toplumsal karşılığı var.

Yarısı Suriye’den
Eskilstuna kentinde Noel günü kundaklanan caminin Somali asıllı imamı Abdirahman Farah Warsame New York Times gazetesine, “Biz ülkelerimizi mülteciler olarak terk ettik. Yiyecek aramıyorduk; sadece kendimizi güvende hissedebileceğimiz bir yer arıyorduk” dedi. Warsame’ye göre ‘İsveç’in güvenli bir yer olduğu hissi artık yok olmuş’ durumda; göçmenler toplumun kendileri aleyhine döndüğünü hissediyor... 2014 yılında 200 binden fazla mültecinin geldiği Avrupa’da yükün ağır kısmını omuzlayan ülkelerin başında İsveç geliyor.

Malta’dan sonra ikinci
Mültecilere karşı 65 yıldır ‘açık kapı’ politikası uygulayan İsveç’e 2014’te iltica için başvuran 81 bin kişinin yarısı Suriye kökenli. Nüfusa oranlandığında İsveç, Malta’dan sonra en çok mülteci kabul eden ikinci Avrupa Birliği ülkesi. Suriye’de iç savaş ve Afrika’nın doğusundaki çatışmalar nedeniyle artan mülteci akını, İslami radikalizmin yükselişi karşısında yaşanan dehşet ve ekonomik sıkıntılarla birleşince öfke göçmenlere; özellikle de Müslüman olanlara yöneliyor. New York Times’a göre, ‘İsveçlilerin hoşgörüsünün daha önce hiç olmadığı kadar test edilmesinde’ ekonomik göstergelerin kötüleşmesi de yer alıyor. Japonya benzeri bir deflasyon korkusunun  yaşandığı İsveç’te ekonomiyi küçülmeye götürecek şekilde tüketici fiyatları düşüyor.

Camilere ‘kalp saldırısı’
Perşembe sabahı molotofkokteylli saldırı düzenlenen Uppsala kentindeki caminin duvarları kağıttan kalplerle kaplandı. İsveçliler ‘kalp saldırısıyla’ İslam karşıtı vandallıklara sevgiyle cevap veriyor.

Milliyet
Editör: İsveç Gündemi