Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre, sisteme 19 bin 105 yeni vaka dahil edilirken, toplam vaka sayısı 876 bin 506'ya ulaştı.

Aşılama ile birlikte can kayıplarının düştüğü İsveç'te 39 kişinin daha yaşamını yitirdiği ve bunlarla birlikte ülke genelinde toplam can kaybının 13 bin 660 olduğu açıklandı.

Salgına dair değerlendirmelerde bulunan epidemiyolog Anders Tegnell, "vaka artışı devam ediyor" dedi.

Küresel ölçekte vaka artışının devam ettiğini altını çizen Tegnell, yeni vaka konusunda en çok etkilenen bölgelerin Güneydoğu Asya ve Hindistan olduğunu belirtti.

AB ülkeleri açısından sakinleşmiş bir durum gözlendiğini ifade eden Tegnell, ancak farklı ülkeler arasında çok büyük farklılıklar olduğunun altını çizdi.

Anders Tegnell: "İsveç'te maalesef sürekli bir artışımız var. Bu hafta nereye kadar ulaşacağını göreceğiz. Ancak bu kesinlikle yüksek bir enfeksiyon yayılımıdır ve net bir yavaşlama belirtisi yoktur" dedi.

Vaka artışlarının farklı yaş gruplarının neredeyse tümünde artış gözlendiğini aktaran Tegnell, sadece çocuk gruplarında bir azalma olması, daha çok çocuk gruplarında yapılan testlerle ilgili olabilir ifadeleri kullandı.

Yoğun bakımla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Tegnell, Iva bakımı, Noel öncesi ile aynı seviyede olan yüksek düzeyde enfeksiyon yayılımına sahip olduğumuzu da yansıtıyor. Iva, enfeksiyonun toplumda ne kadar yaygın olduğunu gösteren en istikrarlı göstergedir ifadeleri kullandı.

Aşı çalışmamız henüz iva'da olan yaş gruplarına ulaşmadı diyen Tegnell, ölümlerle ilgili ciddi bir düşüş var ifadeleri kullandı.

Tegnell, Can kayıpları noktasında hızlı bir düşüş yaşadık. Şu anda nispeten istikrarlı bir seviyedeyiz. Bir yandan, enfeksiyonun artmış bir yayılımı var ama aynı zamanda her şeyi yavaşlatan bir aşılama çalışması var. İki kuvvetin toplamı, şu anda oldukça eşit bir seviyede olduğumuz anlamına gelir dedi.

"Çoğu bölgede maalesef bir yükseliş olsa da, oldukça karışık bir tabloya sahibiz" diyen Tegnell:

Sörmland Bölgesi: Uzun zamandır keskin bir yükseliş yaşadı ve keskin bir şekilde yükselmeye devam ediyor. Ayrıca sağlık hizmetleri üzerinde de büyük bir yükleri var.

Uppsala Bölgesi: Sizin de bildiğiniz gibi, hızla artan sayıda vaka ve sağlık hizmetleri üzerinde güçlü bir etki ile hızlı yokuş yukarı çıkışı durdurmak için bir dizi önlem getirdi.

Örebro Bölgesi: Orta derecede enfeksiyon yayıldıktan sonra bir anda hızlanması da bir başka örnek.

Västra Götaland Bölgesi: Gelişimi çok net değil, biraz inişli çıkışlı. Şu ya da bu yönde şiddetli bir gelişme yok, ancak kademeli bir artış görülüyor.

Skåne: Yine, ülkenin diğer bölgelerine kıyasla nispeten düşük sayılara sahip başka bir resim veriyor. Belki burada da artış eğilimi görebiliriz.

Aşı çalışmaları hakkında da bilgi veren Tegnell:

Aşı çalışmaları olabildiğince hızlı devam ediyor.

Dikkat çeken bir seviyeye ulaşmaya başlıyoruz.

Önceliklendirme çalışması işe yaradı, en yaşlıların yüksek düzeyde aşılama kapsamına ulaştığı net bir profilimiz var.

70 ve üzeri gruplarda bile hızla yükseliyor.

Dozlar arasındaki aralıkları uzattık, bu nedenle ilk dozu alanlar daha hızlı artacaktır.

Artık büyük miktarlarda aşı almaya başladığımıza göre, bunları mümkün olan en iyi şekilde kullanabilmemiz önemlidir. Size bir aşı teklif edilir edilmez, bugün piyasada bulunan çok iyi üç aşıdan birini kullanmanız gerektiğini anlamamız önemlidir dedi.

Tegnell özetle: Şu anda sahip olduğumuz geniş enfeksiyon yayılımı göz önüne alındığında, İsveç ve dünyanın birlikte çalıştığı stratejinin temel ilkesini bir kez daha vurgulamak istiyoruz: Mesafeyi korumanın ne kadar önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu, korumanın temel konseptidir ve enfeksiyonun yayılmasını azaltabiliriz dedi.

Editör: İsveç Gündemi