Bugün şuana kadar 96 yeni vaka doğrulandı ve bunların 60 tanesi Stockholm'de görüldü.

Tespit edilen vakaların sayısı keskin bir şekilde artmasıyla birlikte Halk Sağlığı Kurumu artık "çok yüksek iç salgın riski" konusunda uyardı.

Södersjukhuset'te 70 çalışan bir koronavirüs hastasıyla temas kurduğu için özel tedbir almaları konusunda uyarıldı.

Halk Sağlığı Kurumu bugün öğleden sonra düzenlediği basın toplantısında, enfeksiyonun genel yayılma riskini "çok yüksek" olarak sınıflandırıldığını duyurdu.

Halk Sağlığı Kurumu Devlet Epidemiyolog Yardımcısı Anders Wallensten, İsveç'te yakın ilişkilere sahip insanlara yayılma riskini çok yüksek olarak görüyoruz dedi.

En büyük enfeksiyon salgın riski gösteren vakalar Stockholm ve Västra Götaland'da bulunmaktadır. Bu, enfeksiyon takibi yoluyla enfeksiyon korumasının, insanların nerede ve nasıl maruz kaldığını belirleyemediği için yaşanan bir sorun olduğuna dikkat çekti.

Västra Götaland'daki vaka Kungälv Hastanesi'nde tedavi gören bir kişidir ve enfeksiyon takibi hala devam etmektedir, ancak vaka hala bir gizemdir.

Västra Götaland bölgesindeki bulaşıcı hastalıklar cerrahı Peter Ulleryd, bunu herhangi bir risk alanına yönlendiremiyoruz, herhangi bir yolculuk yapılmamış veya seyahat eden biriyle temas durumu da yok bu durum riskin artırdığını ifade etti.

70 çalışan özdenetim altında

Södersjukhuset'te bu sabah yapılan bir personel toplantısında, personele korona bulaşmış bir hastaya hastanede bakıldığı bilgisi verildi. Hasta Cuma günü belirsiz enfeksiyon semptomları ile geldi.

Hastane çalışanın basına verdiği bilgide, "Birkaç gün sonra hastanın korona virüsü olduğu ortaya çıktı. Bunu ilk aşamada bilmiyordum. Tabii ki bu rahatsızlık veriyor, hastanede hastayla doğrudan temas halinde olan çok sayıda personel var" dedi.

Hastanenin CEO'su Mikael Runsiö, hastayla temas halinde olan 70 çalışan var. Bunlar karantinaya alınmaz, ancak kontrolü sürdürmeleri için teşvik edilir dedi.

Gün boyunca Smittskydd Stockholm'den yeni talimatlar aldık ve daha sonra personelin hava yollarında hiçbir semptomu olmadığı sürece çalışmaya devam edebileceği değerlendirmesini yaptık yorumunda bulundu.

Koronavirüs vakası tespit edilen hasta Södersjukhuset'ten taşındı ve daha etkin tedavi için Huddinge'deki Karolinska'ya götürüldü. Ancak bundan önce, hasta Sös'deki birkaç farklı departmanda muayene edildi, röntgen çekildi ve ilgilenildi.

Sös çalışanı: "Kimsenin karantinaya alınmaması garip geliyor. Yönetimin bunu çok daha ciddiye alması gerektiğini düşünen birçok personel var" dedi.

Mikael Runsiö ise, bunun yerine çalışanları daha fazla bilgi ile sakinleştirmeye çalışıyorlar.

Runsiö, "Geç kalmak her zaman mümkündür ve daha dikkatli ve uyanık olmanız gerektiğini söylemek kolaydır, ancak bölgesel sağlık yönetimimizin talimatlarını takip ediyoruz. Geçmişe bakıldığında, farklı olarak ne yapmamız gerektiğini değerlendirmek gerekir" ifadeleri kullandı.

İki hastanın durumu kretik ve yoğun bakım altındalar

Karolinska'da yoğun bakımda tedavi gören iki kişinin ne kadar ağır olduğu konusunda hastane net bilgi vermekten kaçınıyor.

Karolinska basın servisi çalışanı: "Sadece yoğun bakım ünitesinde bakım gören covid-19 hastalarımız olduğunu doğrulayabiliriz" dedi.

Karolinska'da yoğun bakım ünitesinde 19 kişinin varlığından bahsediliyor. Ancak doğrulanmış kesin 2 kişinin durumuyla ilgili kretiklik sürüyor.

Yoğun bakımda olan kişilerin yaşları ve virüs kaptıkları yerlerle ilgili de her hangi bir bilgi verilmiyor.

İsveç genelinde bugün saat 19:00 itibarıyla doğrulanan günlük vaka sayısı 96 oldu. Şuana kadar İsveç'te toplam vaka sayısı ise 355 oldu.

Editör: İsveç Gündemi