Sıcakların rekor seviyeye ulaştığı 2020'nin ardından, yeni yıla soğuk bir başlangıç ​​olacak.

Kuzey Kutbu'ndan gelen soğuk hava dalgası İsveç'e Ocak ayı boyunca sert bir hava durumu yaşatması bekleniyor.

SMHI, yoğun kar yağışı ve dondurucu soğuklara karşı uyarılar yayınladı.

Aralık ayında İsveç'in büyük bir bölümünde kar görülmedi.

2020 Ekim ve Kasım aylarında İsveç genelinde rekor derecede sıcaklar görüldü. Ancak o günler artık geride kaldı.

Ve şimdi son derece soğuk bir Ocak ayı İsveç'i bekliyor.

Klart.se meteoroloji uzmanı Mikael Sjöstrand, gerçek dondurucu soğuğun İsveç'i bir buçuk hafta içinde vurması bekleniyor, ancak bu hafta şimdiden tahminlere eksi derece ve kar yağışı hakim.

SMHI, Kalmar'da Pazartesi öğleden sonradan Salı gününe kadar geceye kadar 15 santimetreye kadar yeni kar yağışı bekleniyor ve bu nedenle köyler için 1. sınıf uyarı yayınladı.

Kuzeyde ise sıfırın altında 10-20 derece sıcaklıklarla birkaç gün bekleniyor. Sjöstrand'a göre, ülkedeki çok az yer hafta içinde artı derecelere ulaşıyor gibi görünüyor.

Polonya'da hava sıcaklıkları eksi 30'a ulaştı.

"Çoğu yerde 0–5 derece sıfırın altında olacaktır, ancak Götaland kıyılarında sıfır derecenin biraz üzerinde olabilir. Ancak kuzey Dalarna ve Härjedalen'de Perşembe gününe doğru gece eksi 30 derecede soğuk olabilir. İsveç'te geçen yıla göre oldukça soğuk bir Ocak olacak".

Polonya'dan gelen düşük bir baskı, Çarşamba günü Östergötland ve Småland üzerindeki yoğun kar yağışı meydana getirecek, bölgedeki köylerin yanı sıra Scania'nın doğu kısımlarını etkisi alına alacak.

Birkaç yerde kar hafta sonuna kadar devam edebilir. Sonra Polonya'dan gelen soğuk, Kuzey Kutbu'ndan gelen buz rüzgarları ile yer değiştirilir.

"Dondurucu soğuklar Şubat ayına kadar kalır"

Kuzey Kutbu'nun 10 ila 50 kilometre yukarısında bulunan hava hızla ısındığında, soğuk havayı daha güney enlemlerine doğru zorlayan yüksek bir basınç oluşur, meteorolojik dilde "stratosferik ısınma" deniyor.

"Soğuk Kuzey Kutbu havası, Ocak ayı ortasında İsveç'e ulaşacak gibi görünüyor." diyen Sjöstrand, Kuzey Kutbu'ndan gelen soğuğun, Götaland'da sıfırın altında 5-15 derece, Svealand'da sıfırın altında 10-20 derece ve Norrland'da sıfırın altında 15-30 dereceye kadar olabilir ifadeleri kullandı.

Büyük olasılıkla, tüm Ocak ayı soğuk ve ülke genelinde eksi dereceler olacak.

Editör: İsveç Gündemi