SMHI fırtına için uyarılarda bulundu. Uyarılar üzerine Åre ve Krokom'daki okullar tatil edildi.

SMHI meteoroloğu Anders Wettergren, çok rüzgarlı havalara ve büyük miktarda yağışa hazırlıklı olmak gerektiğini belirtti.

Çarşamba günü Norveç'ten kuzey İsveç'e doğru ilerleryen fırtınaya "Gyda" adı verildi. SMHI birkaç uyarı yayınladı.

Turuncu uyarı: Laponya dağlarında Çarşamba ve Perşembe günleri kuvvetli rüzgar ve yoğun kar yağışı bekleniyor.

Sarı uyarı: Çarşamba akşamından itibaren Jämtland'daki yüksek yerlerde kuvvetli rüzgar olacak.

"Uyarı tüm dağ bölgeleri için geçerlidir" diyen Anders Wettergren, çok kuvvetli bir batı rüzgarı olduğunu ve birkaç desimetre kar yağabileceğini belirtti.

Sarı uyarı: Kar yağışı ve arkasından gelecek olan yağmurla birlikte hava sıcaklarının düşme sonucu yollarda meydana gelecek donmayla birlikte ani buzlanmalar bekleniyor.

Jämtland'da Çarşamba sabahından akşama kadar Västra Härjedalen'de de geçerli olduğu belirtildi. Ayrıca, Ångermanland, Västerbotten'in büyük bölümleri ve Norrbotten de öğleden sonra etkili olacak.

Anders Wettergren, kar yağışı soğukla birlikte yağmura dönüştüğü için, çoğunlukla Çarşamba günleri kayma riski olacak ifadeleri kullandı.

Turuncu uyarı: Batı Jämtland'da karla karışık yağmur.

"Jämtland'daki bu kar yağışı yağmura dönüşüyor diyen SMHI meteoroloğu Emma Härenstam, bu nedenle, karla karışık yağmur için turuncu bir uyarı yayınladık ifadeleri kullandı.

Krokom ve Åre'de okullar tatil edildi

Åre'de Çarşamba günü 28, Perşembe günü ise 56 milimetre yağış bekleniyor. Fırtına, belediyenin Cuma gününe kadar eğitime ara vermesine neden oldu. 1450 öğrenci bu karardan etkilendi.

Belediye internet sitesinde, "Buz, yağış ve kuvvetli rüzgarlarla birlikte beklenen zorlu hava durumu nedeniyle, Åre belediyesindeki ilkokullarımız kapatılacak." ifadelerine yer verildi.

Krokom belediyesi de okullarını Çarşamba ve Perşembe günleri kapatıyor. Anaokulları ve eğlence merkezleri yalnızca sosyal açıdan önemli işleri olan ebeveynlerin çocuklarına açık tutulacak. Alınan bu kararda ise 2200 öğrenci etkilendi.

"Çarşamba günü hava muhalefeti nedeniyle okul servislerinin çalışmama durumundan öğrencilerin mağdur olmasını istemiyoruz" yorumunda bulunan Krokom belediye yetkilisi Jonas Törngren, çalışanlarında olumsuz hava koşullarından kötü etkilenmesini istemediklerini vurguladı.

Takviye ekipler çağırıldı

İsveç Ulaştırma İdaresi Jämtland'da kaosa hazırlanıyor.

İsveç Ulaştırma İdaresi proje yöneticisi Karin Netterman "Tahminlere dayanarak, bunun zor olmasını bekliyoruz ve elimizdeki tüm ekstra kaynakları hazır tutmak için bilgilendirme yaptık. Aynı zamanda aşırı kar veya yağmur nedeniyle oluşabilecek kötü koşullara karşı hazır olmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Editör: İsveç Gündemi