İktidarla en çekişmeli olduğu Skåne bölgesinde, İsveç Demokratları neredeyse Sosyal Demokratlar kadar büyük bir seçmen kitlesi yakaladı.

Skåne bölgesinde SD tarihi bir başarı yakalayarak bu bölgede ilk kez yüzde 32,7 oy potansiyeline ulaştı, Sosyal Demokratlar buralarda yüzde 34,7 ile birinci çıkmasına rağmen geçmişteki büyük farkın kapandığı görülüyor.

İsveç Seçim Kurumu'ndan alınan ön rakamlara göre, iki parti rekabetinde Sosyal Demokratlar birinci olsa da SD büyük bir başarı yakaladı.

Pazartesi sabahı beş buçuka kadar açılan sandıklara göre, Sosyal Demokratlar yüzde 30,5 oyla ülkenin en büyük partisi oldu. İkinci sırada yüzde 20,6 ile İsveç Demokratları ve yüzde 19,1 ile Ilımlılar üçüncü sırada yer aldı.

Skåne, İsveç'te İsveç Demokratlarının Sosyal Demokratlara en yakın olduğu bölge.

Malmö belediyesinin dört Riksdag seçim bölgesinde, batı, güney, kuzey ve doğu Skåne sonuçlarına göre, SD, Sosyal Demokratların yüzde 34,7'sine karşı oyların yüzde 32,7'sini aldı.

Belediye ve seçim bölgesi düzeyinde bile, Skåne büyük ölçüde sarıdır. İsveç Demokratlarının parlamento seçimlerindeki en güçlü belediyelerinden dokuzu Skåne'de. Bunun tek istisnası Västra Götaland'daki Färgelanda idi burada onuncu sırada yer aldı.

SD, Sjöbo'da (yüzde 42,7), Bjuv'da (yüzde 42,3) ve Perstorp'ta (yüzde 40,7) en fazla oyu aldı.

Seçim bölgesi düzeyinde, parlamento seçimlerinde SD'nin en güçlü bölgelerinin tümü Skåne'deydi. Perstorp belediyesindeki Oderljunga seçim bölgesinde parti yüzde 53, Ekeby 2'de Bjuv belediyesinde yüzde 51,4 ve Bjuv belediyesinde Ekeby 1'de yüzde 48,6 oy aldı.

SD'nin parlamento seçimlerinde en güçlü on belediyesi şöyle:

Şuana kadar sayılan oylara göre genel tablo aşağıdaki gibi görünüyor.    

2018 seçim sonuçlarıyla karşılaştırıldığında partilerin oy kaybı ve yükselişleri.

BLOK SEÇENEKLERİ

Editör: İsveç Gündemi