Danimarka Uyum Bakanı Stojberg, kararı İsveç'in uyguladığı seyahat kısıtlamaları ile gerekçelendirdi. Danimarka Uyum Bakanı Inger Stojberg Ankara Kopenhag'daki açıklamasında, "Alışılmadık ölçüde yüksek olan sığınmacı ve göçmen sayısına karşı alınan tedbirin süresi 2 Haziran'a kadar uzatıldı" dedi. Danimarka'nın Almanya sınırında uyguladığı pasaport kontrolleri 4 Ocak'ta yürürlüğe girmiş ve o tarihten bu yana beş defa uzatılmıştı. Son olarak pasaport kontrollerinin 3 Mayıs'a kadar uzatıldığı açıklanmıştı.


Bakan Stojberg, kontrollerinin süresinin uzatılması kararını İsveç'in sığınmacılar için uygulamaya koyduğu seyahat kısıtlamalarını gerekçe gösterdi. Avrupa sınırlarında hâlâ mühim ölçüde göç baskısı olduğunu belirten Bakan, "Sınırlar kapandığında sığınmacılar ve göçmenler alternatif rotalar buluyor" dedi.

AB Komisyonu'ndan izin istediler

İsveç, ocak ayından bu yana Danimarka'dan şimendifer, otobüs ve vapurla ülkeye giriş yapan yolculardan geçerli belgelerini yanında bulundurmalarını talep ediyor. Sığınmacıların en çok tercih ettiği ülkelerden biri olan İsveç'te geçen sene 163 bin iltica başvurusu yapılmıştı. Danimarka'da ise 2015 yılında 21 bin iltica başvurusu yapıldı.

Hafta sonu yayınlanan haberlere göre, Danimarka ve İsveç, Almanya, Avusturya, Fransa ve Belçika'nın da desteğiyle Avrupa Birliği AB Komisyonu'na bir mektup yazarak hudut kontrollerine devam edebilmeyi istedi. Komisyon'un laf konusu öneriyi çarşamba günü değerlendirmesi bekleniyor. Avrupa Birliği AB Komisyonu, mart ayı başında aralık ayına kadar Schengen Bölgesi içinde yeniden hudut kontrolleri olmadan seyahat etmenin olası olacağını taahhüt etmişti.

© Deutsche Welle Türkçe

AFP/DW, BÖ/EC

Editör: İsveç Gündemi