Bu eğilim, Stockholm'deki İl Yönetim Kurulu tarafından yapılan yeni bir ankette açıkça görülüyor.

Suç önleme çalışmaları koordinatörü Michael Frejd, pek çok belediyede salgın öncesinde bile huzursuzluk vakalarının ve raporlarının arttığını söylüyor.

Üç hafta boyunca beş kadının, tanıdıkları veya ilişkisi olduğu erkekler tarafından öldürüldüğünden şüpheleniliyor. Olaylar kamuoyu ve hatta politikacılar arasında büyük bir öfke yarattı.

Nisan ayında, Stockholm İl Yönetim Kurulu, ilçe belediyelerinde bir anket yaptı. Sonbahar ve kış aylarında 26 belediyeden 17'si yakın ilişkilerde bağımlılık, akıl hastalığı ve / veya şiddet ile ilgili sosyal hizmetlere giden vakalarda artış olduğunu gösterdi.

Stockholm'deki İl İdare Kurulu'nda suç önleme çalışmaları koordinatörü Michael Frejd, "Cevapları okuduğumda, benim değerlendirmeme göre, ilişki vakalarında diğer gruplardan daha fazla bir artış olduğunu bildiriyor" dedi.

"Şiddet daha yüksek"

Yakın ilişkide şiddete ilişkin bazı örnekler:

Nacka belediyesi, "Evet, Mayıs 2020'den beri devam eden olaylarda keskin bir artış yaşadık ve hala" devam ediyor denildi.

Botkyrka belediyesi, "Şiddet daha yüksek ve daha fazla kişinin koruma altına alınmasına yol açmıştır."

Nykvarn belediyesi, "Yakın ilişkilerde şiddet vakalarında önemli bir artış var" denildi.

Norrtälje belediyesi, "Artış esas olarak yakın ilişkilerde şiddet ve çocuklara yönelik şiddetin yanı sıra akıl hastalığından kaynaklanıyor," denildi.

Huddinge belediyesi "Yetişkinler arasındaki şiddet alanında, yani genellikle kadına yönelik erkek şiddeti noktasında, şiddet mağdurlarının başvurularının sayısında açık bir düşüş görüyoruz. Şiddetin artmasını beklediğimize inandığımız için bununla ilgili bir endişe duyuyoruz" denildi.

Täby belediyesi, "Son iki yılda sürekli bir artış oldu" ifadeleri yer verildi.

İl idare kurullarının, hükümetin erkeklerin kadına yönelik şiddetini önleme ve bunlarla mücadele etme stratejisi kapsamında özel bir sorumluluğu vardır. Sonbaharda, Stockholm'deki İl Yönetim Kurulu benzer bir araştırma yaptı.

Michael Frejd, araştırma sonrasında belediyelerin herhangi bir artış görmediklerini söyledi.

İl İdare Kurulu ayrıca, yalnızca çocuklar ve gençler için geçerli olmamakla birlikte çoğu kez geçerli olan şiddet raporlarının sayısının son sonbahar ve kış aylarında artıp artmadığını da araştırdı. Belediyelerin 18'i olduğu, altı belediye olmadığı görülüyor.

Upplands Bros belediyesi, "Çocuklar ve gençlerle bağlantılı şiddet raporları uzun süredir arttıyor, ancak görebildiğimiz kadarıyla artış devam ediyor," denildi.

Sollentuna belediyesi "yüzde 15 arttı" dedi.

Huddinge belediyesi, "Son yıllarda kayıtlarda bir artış oldu ve bu artış devam etti, yani covid-19 öncesine göre aynı oranda bir artış" var dedi.

Stockholm'deki İl İdare Kurulu, salgının olumsuz gelişmedeki rolünü daha fazla araştırmadı.

"Orada, veriler çok zayıf, o zaman başka değerlendirmelere veya çalışmaya bakmanız gerekir" diyen İlçe yönetim kurulundan Michael Frejd, burada ve şimdi bir anlık görüntü elde etmek için daha çok şey olduğunu söyledi.

Her hafta, il yönetim kurulları, esas olarak pandemi etrafında dönen durumun genel bir durumunu sunuyor. Ancak aynı zamanda şiddet raporları, yakın ilişkilerde şiddet olaylarına ilişkin polis raporları ve kadın sığınma evlerinin çalışmalarında not ettikleri konular hakkında da sorular soruyorlar.

Geçen haftanın en endişe verici raporu Västernorrland'dan geldi.

Västernorrland'daki il idare kurulu, "İldeki kadın sığınma evlerinin çoğu dolu ve koruma arayan kadınları gazete yayınlamalarına izin veriliyor" diye yazıyor. Ayrıca öğrenci sağlığının çocuklarla ilgili giderek daha ciddi meseleler alabileceğinden de bahsediyorlar.

Gävleborg İl Yönetim Kurulu şöyle yazıyor:

"Polis, yakın ilişkilerde akıl hastalığı ve şiddetle ilgili artan vaka sayılarını bildirmeye devam ediyor. Belediyeler, savunmasız çocuklarla ilgili raporların ve işbirliği görüşmelerinin arttığını görüyor”.

Kronoberg'de Kvinnojouren Blenda, çalışanları ilgilendiren konularda işverenlerden ve ayrıca yakın bir ilişki içinde şiddete maruz kalan veya şiddet yaşadığından şüphelenilen insanlarla genellikle görüşmeler yapan yetkililerden daha az çağrı aldıklarını fark etti.

Kronoberg'deki il yönetim kurulu, "Kadın sığınma evi, bunu, giderek daha fazla insanın evden çalıştığı ve toplantıların dijital olarak yapıldığı için giderek daha fazla işletmenin fiziksel toplantı yapmamasının olası bir sonucu olarak görüyor" diye yazdı.

Editör: İsveç Gündemi