26 yaşındaki Fanny Jokiaho ve arkadaları Umeå'daki uçak kazasında hayatınnı kaybetmişti. İsveç Kaza Araştırma Kurulu tarafından yapılan soruşturma sonucunda hazırlanan raporunda, sekiz kişinin ölmesi önlenebilirdi denildi. 

Uçak arkadan ağırdı ve paraşütçülerin güvenlik rutinleri zayıftı.

"Kız kardeşi kazada ölen Julia Jokiaho, dünyanın sonu gibiydi" diyor.

14 Temmuz 2019'da GippsAero TC320 Airvan tipi bir uçak, Ume Nehri'nin (Umeälven) ortasındaki Storsandskär adasına düştü. Birkaç kişi, uçağın güçlü bir şekilde dönerek, nasıl düştüğüne tanık oldu. Uçakta bir pilot ve sekiz paraşütçü vardı. Kimse hayatta kalmadı.

Kaza Araştırma Kurulu bugün nihai raporunu yayınladı.

Yetkili, kazanın arkasında teknik bir arıza olmadığını, ancak uçağın aşırı yüklü ve arka tarafının ağır olduğunu belirtiyor.

Pilot, uçuştan önce jumperların ağırlığı hakkında bilgi alamadığı için fazla kiloyu değerlendirmekte zorlandı.

Uçuş bulutlar tarafından engellendi ve diğer hava trafiği nedeniyle umutla beklemek zorunda kaldı. Pilot bulutlardan kaçınmak için daha yüksek bir rakıma yükseldi. Kaza Araştırma Kurulu, düşük oksijen seviyeleri nedeniyle çalışma yeteneğinin zayıfladığını belirtti.

Düşmeden önce, yük, bu durumda sekiz paraşütçü ve ekipmanı, uçağı dengesiz hale getiren ve manevra yapmasını zorlaştıran çok geride bırakılmıştı.

Kaza Araştırma Kuruluna göre, pilot atlayışa doğru hareket ettiklerinde uçağın kontrolünü kaybediyor.

Paraşütçülerin bağlanmamış olması uçağın kontrolsüzlüğünü pekiştirdi.

Planlanan paraşütle atlamadan yaklaşık 30 saniye önce, uçak o kadar dengesiz hale geldi ki yükseldi. Sonra sola döndü ve düşmeye başladı.

Yetkili, kazanın arkasında pilotlar için çok düşük eğitim gereksinimleri ile birlikte paraşütle atlama uçuşları ile ilgili düzenlemelerin olmayışının olduğunu düşünüyor.

"Ben ve akraba grubundaki geri kalanlarımız, paraşütle atlamanın açık güvenlik düzenlemeleri olmadan yapıldığı gerçeğini son derece eleştiriyoruz" diyen,  Julia Jokiaho, 2014 yılında Finlandiya'da meydana gelen benzer bir kazaya rağmen, ne yetkililer ne de paraşüt kulüpleri buna tepki vermedi.

Ablası Fanny Jokiaho'nun öldüğü günü tam olarak hatırlıyor. Gün ortasında, cep telefonuna düşen bir uçakla ilgili bir haber almış, ancak buna hiç önem vermemişti. Ancak bir telefon görüşmesi her şeyi değiştirdi.

Julia, "Dünyanın sonu gibiydi. Her şeyin çok ötesinde, tamamen boş oluyorsunuz" dedi.

Fanny'nin yeni ilgisi olan paraşütle atlamadan memnun olduğunu ama aynı zamanda riskler yüzünden biraz tereddüt ettiğini söylüyor.

"Uçmaktan biraz korkuyordu. Bu yüzden, eğer sorun olmadığını düşünürsek bizden haber almak için paraşütle atlamadan önce bizi arardı." ifadeleri kullandı.

Aile onu sakinleştirir ve her şeyin yolunda gitmesi gerektiğini söylerdi. İsveç'te paraşütle atlama yaptı ve burada kesinlikle dikkatli güvenlik rutinleri var.

Julia Jokiaho, "Maalesef, Kaza Araştırma Kurulunun raporu bunu göstermiyor" dedi. 

Kaza Araştırma Kurulu şimdi, Avrupa Birliği'nin Havacılık Güvenliği Ajansı EASA'nın paraşütçü uçuran pilotlar için resmi eğitim başlatmasını istiyor. Ayrıca, EASA'nın uçağı paraşüt operasyonları için onaylarken kargo talimatlarını gözden geçirmesini istiyor.

Yetkili ayrıca İsveç Ulaştırma Ajansının paraşütle atlama için yük talimatları sunmasını ve lisanslı paraşütçülerin bir uçakta hareket ettiklerinde etkiyle ilgili bilgi sahibi olmalarını istemektedir.

Editör: İsveç Gündemi