Bölge Savcısı Mats Ljungqvist, "Yapılan analizler, bulunan bazı yabancı cisimlerde patlayıcı izleri gösteriyor" dedi.

Oda Savcısı Mats Ljungqvist bir basın açıklamasında, Kuzey Akım 1 ve 2'deki patlamaların sabotaj olduğunu söyledi.

"Baltık Denizi'nde olay yerinde yapılan olay yeri incelemelerinde geniş çaplı aramalar yapıldı ve bölge titizlikle incelendi. Şu anda yapılan analizler, bulunan birçok yabancı cisim üzerinde patlayıcı izlerini gösteriyor" diyen Mats Ljungqvist, daha güvenli sonuca varmak için kapsamlı analiz çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Karmaşık ön soruşturma

Mats Ljungqvist, ön soruşturma çok karmaşık, kapsamlı ve şu ana kadar elde edilen verilerin herhangi birinin suç şüphesiyle açıklanıp açıklanmayacağı belli değil.

"İsveç ve diğer ülkelerdeki yetkililer arasında işbirliği mükemmel bir şekilde devam ediyor" yorumu yapan savcı Mats Ljungqvist, ön soruşturma ile devam eden çalışmalar ve devam eden çeşitli işbirlikleri için, huzur ve sessizlik içinde çalışabilmek açısından önemli ifadeleri kullandı.

İskandinavya'ya yayılan büyük gaz bulutu

26 Eylül'den itibaren gaz hatlarındaki sızıntılar keşfedildi ve bu da İsveç ve Norveç'e devasa bir metan bulutunun yayılmasına neden oldu.

Norveç Hava Araştırma Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Cathrine Lund Myhre, "daha önce hiç böyle bir şey görmemiştik" dedi.

Daha sonra, Dagens Nyheter kaynaklarına göre, donanma denizaltı kurtarma gemisi HMS Belos'u ve kurtarma dalgıcı HMS Sturkö'yü gaz boru hatları araştırmalarında Säpo'ya yardımcı olması için gönderdi.

Birçok ülkede soruşturmalar sürüyor

Birkaç ülkedeki sismologlar, sızıntıların patlamalardan kaynaklandığını belirlediler ve İsveç ile diğer ülkeler kendi adli soruşturmalarını başlattılar.

Rusya ve Batı birbirini sabotajın arkasında olmakla suçladı, ancak şu ana kadar devam eden soruşturmaların hiçbiri suçlunun kimliğinin tespit edilmesini sağlamadı.

Hayalet gemi patlamadan günler önce bölgedeymiş

Amerikan dergisi Wired'in haberine göre, patlamalardan sadece birkaç gün önce, iki gemi Kuzey Akım 2 sızıntılarının olduğu bölgeyi geçti ve bunu AIS transponderleri denilen vericiler kapalıyken yaptılar.

Uydu görüntü şirketi Spaceknow'un CEO'su Jerry Javornicky, Wired'a, bunun, hareketleri hakkında hiçbir bilgi olmadığı, konumlarını ve genel bilgilerini dış dünyadan saklamaya çalıştıkları anlamına geldiğini söyledi.

Spaceknow bulgularını derhal NATO'ya bildirdi. Jerry Javornicky, Wired'e askeri ittifakın daha sonra "daha fazla bilgi almak" istediğini söyledi. Bir NATO kaynağı da gazeteye Spaceknow'dan gelen görüntü ve verilerin araştırmacılara faydalı olabileceğini söyledi.

Kökeni bilinmeyen hayalet gemiler, Spaceknow'un 90 günlük arşivlenmiş uydu verilerini incelemesinin ardından bulundu. Wired, görüntülerde 23 gemi daha görülüyordu, ancak hepsinin transponderleri açıktı.

Sonsuza kadar kullanılamaz

Alman Tagesspiegel gazetesinin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, patlamadan sonra Alman güvenlik yetkilileri Kuzey Akım 1 ve 2'deki boruların sonsuza kadar kullanılamayacaklarını varsaydılar.

Editör: İsveç Gündemi