Halk Sağlığı Kurumu'nun en son cuma günü güncelledi verilere göre, salgının başlangıcından güncel tarihe göre 1 milyon 123 bin vaka tespit edilirken, 14 bin 685 kişide salgın nedeniyle yaşamını yitirdi.

Yaz döneminin gelmesiyle birlikte basın toplantılarını durduran Halk Sağlığı Kurumu, bölgelerde sisteme giren verileri web sitesinde güncelleyerek bilgilendirmeye devam ediyor.

Pandemi sürecinde covid-19 salgınının İsveç'teki merkezi olan başkent Stockholm'de şuana kadar 265 bin 960 vaka tespit edildiği verilere yansırken, 4 bin 373 kişi de salgın nedeniyle yaşamını yitirdi.

İsveç'teki toplam vaka ve can kayıplarının üç büyük bölgede toplandığı göze çarpıyor.

Salgında yüksek vakalara ulaşan Västra Götaland bölgesinde de 195 bin 549 vaka tespit edilirken, 2 bin 387 kişi yaşamını yitirdi.

Vakaların yüksek olduğu bir diğer bölge ise Skåne'de tespit edilen vaka sayısı 160 bin 687 olurken, 1.763 kişi yaşamını yitirdi.

Covid-19 ile ilgili aşıların geliştirilmesiyle birlikte aşılamaya başlayan İsveç, şuana kadar yetişkin nüfusun 6 milyon 853 bin 407 kişisine en az bir doz aşı yapılırken, bu rakam ülkedeki nüfusun yüzde 80,2'ine denk geliyor. İkinci doz aşı yapılan kişi sayısı ise ülkede 5 milyon 537 bin 449'a ulaştı ve bu rakam yine yetişkin nüfusa göre yüzde 64,8'ine tekabül ediyor. 

Aşılamada önemli bir yol alan İsveç'te yarın itibarıyla risk grubunda olan ya da antikor seviyesi düşen bazı vatandaşlara üçüncü doz aşılamasına başlanacak. Resmi verilere göre şuana kadar üçüncü doz aşı yapılması planlanan 40 bin kişi bulunuyor.

İsveç, yeni varyantlarla ilgili önlemlerini artırarak sonbaharda olası yeni bir dalganın etkisinden kendini korumaya çalışıyor.

Editör: İsveç Gündemi