Belediye meclis üyesi John-Erik Jansson gerçekten ne yapılacağını bilmediğini ve "Yaşlıların bakımını nasıl yönetmemiz gerektiğine dair büyük bir endişe hissediyorum" dedi.

İsveç'te enfeksiyonun yayılması şu anda korona pandemisinin başlangıcından bu yana yerleşik en yüksek seviyede. 

Halk Sağlığı Kurumu istatistiklerine göre geçen hafta, 50. haftada 43.397 İsveçli covid-19 enfeksiyonu geçirdi. Bu, tüm nüfusun yüzde 0,42'sine karşılık geliyor.

Yerel düzeyde pandemiden en kötü etkilenen iki belediye öne çıkıyor. Bunlar Gävleborg'daki Söderhamn ve Jönköping'deki Eksjö. Bu belediyelerde, nüfusun yüzde birinden fazlası geçen hafta enfekte oldu.

Söderhamn, 49. haftada 213 hasta ile ülkedeki en kötü etkilenen üçüncü belediye oldu, ancak geçen hafta en fazla vakaya sahip olan belediye de 294 kişi enfekte oldu. Belediye meclis üyesi John-Erik Jansson yaşanan tablo karşısında şunları söyledi:

"Aşmalıyız, yükselmeye devam ediyor. Hala yüksek hastalık oranlarının olduğu operasyonlarımızda bunu fark ediyoruz" ifadeleri kullandı.

Yükseliş neye bağlı?

"Bu yüksek seviyeye ulaşmamız ve toplumdaki yayılımı, küçük aile balonlarında tutmayı başamamamız. Birçoğu etrafta dolaşıyor ve asemptomatiktir, ancak enfeksiyonu taşır. Maalesef, enfeksiyonu bilmeden yayıyoruz" dedi.

Basının sorularını yanıtlayan Erik Jansson, sorulara verdiği yanıtlarda durumun iç açıcı olmadığını vurguladı.

Enfeksiyonu bastırmak için ne yapılıyor?

"Dün Çarşamba gününden itibaren lise öğrencileri için uzaktan eğitime geçtik. Cuma eğtimde yarı yıl tatiline giriyoruz, önümüzdeki hafta hiçbir öğrenci için okul olmayacak. Öğrencilerin ve gençlerin de enfeksiyonu taşıdıklarını görüyoruz. Sonra, tabii ki, daha büyük çocuklar ve gençler için var olan yönergeleri takip ettiğimiz kapalı spor salonlarımız var" yorumu yapıldı.

Önümüzdeki haftalarda beklentiniz nedir?

"Yaşlıların bakımını nasıl yönetmemiz gerektiği konusunda büyük endişe duyuyorum. Artık orada, ihtiyaç duyduğumuz şekilde personel alabilmek için personeli çocuk bakımından yaşlı bakımına taşımaya başladık" dedi.

"Herkesin maske takma kuralı olsaydı, enfeksiyonun yayılması sınırlı olurdu, bence."

Hükümetin böyle bir emir vermesini mi istiyorsunuz?

"Evet, bence iyi olurdu".

Eksjö, 50. haftada 183 doğrulanmış vaka ile ülkede en çok etkilenen ikinci belediye. Bu, nüfusun yüzde 1,03'üne denk geliyor. Belediye meclis üyesi Annelie Hägg, yaşanan tablo ile ilgili şuları söyledi:

"Birkaç haftadır büyük bir enfeksiyon yayılımı yaşıyoruz. Daha önce enfeksiyon yayılımı daha yüksek olan birkaç komşu belediyemiz var, şimdi bunu birkaç haftadır yaşadığımızı görüyoruz. Bu endişe verici bir durum" dedi.

50. haftada en çok etkilenen on belediyeden altısı Skåne - Helsingborg, Landskrona, Klippan, Burlöv, Kävlinge ve Östra Göinge oldu.

Aftonbladet, daha önce Skåne Bölgesi'nin bölgesel konsey üyesi Carl Johan Sonesson ve Helsingborg'un belediye meclis üyesi Peter Danielsson'u değerlendirme için aramıştı.

Altıncı sıradaki Klippan, 50. haftada 153 vakaya sahipti, bu da nüfusun yüzde 0,9'una tekabül ediyor. Belediye meclis üyesi Hans-Bertil Sinclair yaşanan tablo ile ilgili değerlendirmede şunları söyledi:

"Şimdiye kadar Skåne'deki birkaç belediye ile birlikte enfeksiyonu kontrol altına tutmayı başardık. Klippan'a giden birçok yolcu, son 14 günde keskin bir artış görülen büyük şehirlerden geliyor. Klippan'da 600 öğrencisi olan bir ilkokul, geçen Cuma günü 31 öğretmenin hastalık izninde olması nedeniyle kapatıldı, bunların sekizi enfekte olduğu ve ayrıca yaklaşık 20 öğrencide pozitif test edildi. Genel olarak iyi ve net bir açıklama göremiyorum" ifadeleri kullandı.

Dipnot: Belediyelerdeki enfeksiyon sayısı gerçekte daha yüksektir. Rakamlar yalnızca doğrulanmış vakalar için, test sonucu pozitif çıkan kişiler için geçerlidir.

Editör: İsveç Gündemi