Saab GlobalEye, 550 kilometreden fazla menzile sahip Erieye artırılmış menzilli radarın yanı sıra bir dizi gelişmiş sensör ve Global 6000 uçağına entegre edilmiş bir komuta ve kontrol sistemine sahiptir.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Saab CEO’su Micael Johansson, “GlobalEye, İsveç’e birinci sınıf havadan erken uyarı ve kontrol yeteneği sağlayacak. Saab’ın en önemli görevi insanları ve toplumları güvende tutmaktır ve GlobalEye’in İsveç Silahlı Kuvvetleri’nin kapasitesini daha da güçlendireceğinden gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Aktarılan bilgilere göre İsveçli savunma şirketi Saab tarafından geliştirilen havadan erken uyarı sistemine ait ayrıntılı planların, bilgisayar korsanları tarafından, Dark Webde yer alan “CLOP^_-LEAKS” isimli sitede yayınlandığı belirtilmişti. Bombardier firması tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “Adli analiz; çalışanlar, müşteriler ve tedarikçilerle ilgili kişisel ve diğer gizli bilgilerin tehlikeye atıldığını ortaya çıkardı.” ifadesine yer verildi. Firma, yaptığı açıklamada fidye konusundan ve söz konusu siteden bahsetmemişti.

GlobalEye

GlobalEye platformu Saab Erieye Genişletilmiş Menzilli (Extended Range/ER) S-band (2-4 GHz) radarı ile donatılmıştır. Erieye ER S-band, galyum nitrat ve diğer teknolojilerle donatılmış, önceki Erieye sistemlerine kıyasla güç verimliliğini iki katına çıkaran aktif faz dizinli radar (AESA) sistemidir. Erieye ER, Saab şirketinin özgün Erieye radar sisteminden geliştirilmiştir. Erieye, havadan erken ihbar ve kontrol sistemidir.

Erieye ER’nin menzili 650 kilometreyi aşmaktadır. Tüm AESA radarlarında olduğu gibi, radarın enerjisi belirli bir yöne odaklandığında menzili genişletilebilir. Saab, Erieye ER’nin sinyal bozuculara (jammer) karşı dirençli olduğunu belirtmektedir. Hava, deniz ve kara gözetimini tek bir platform ile sağlar ve tüm hava şartlarında işlevselliğini korur. Hedeflere, “son derece yüksek” bir izleme ve konum hassasiyeti ile odaklanır. Genişletilmiş menzil ve bir dizi ek sensör ile Bombardier Aerospace şirketinin uzun menzilli Global 6000 uçağı ile birleşmiştir.

Söz konusu uçak halihazırda Meksika, Brezilya, Yunanistan, Pakistan, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsveç gibi ülkelerde kullanılmaktadır.

Editör: İsveç Gündemi