Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, İsveç Savunma Bakanı Peter Hultkvist’in "Rusya, Litvanya ve Belarus sınırında bulunan göçmenlerle bilinçli olarak kriz oluşturmak istiyor" iddialarına açıklık getirdi. Avrupa Birliği’ni sert bir şekilde eleştiren Zaharova, “İsveç Savunma Bakanı’nın bu ilk defa olmayan sataşmalarının gerçekle bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu tür temeli olmayan asılsız suçlamaların amacı gerçeği saptırarak Rusya’yı Avrupa Birliği’nin sorunlu davranışlarından sorumlu tutmaktır. Bütün bu saldırılar ülkemizi baskı altına almak için yapılmış bilinçli davranışlardır” açıklamasını yaptı.  

“İnsan hakları ihlal ediliyor”

AB’de sığınma hakkı isteyen göçmenlerle ilgili gelinen durumun da ‘endişe verici’ olduğunu belirten Zaharova, “Hükümetlerinin görüşleri doğrultusunda göçmen karşıtı tutumlarıyla bilinen Polonya ve Litvanyalı sınır güçlerinin eylemlerine Avrupa Konseyi ve BM’nin ilgili birimleri uyarı yaptı. Bu tür en temel insan haklarının ihlal edildiği son derece açık” dedi.

“Suçlamaların temelinde Amerika politikası yatıyor”

Başta Litvanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri tarafından Belarus sınırı boyunca inşa edilmekte olan duvarlar ve dikenli teller gibi engellerin yasal olup olmadığının ayrıca mutlaka tartışılmasının gerektiğine dikkat çeken Zaharova, “AB ülkemize altı boş olan saçma sapan suçlamalar yöneltmek yerine, yaşanan bu göç dalgasının asıl sebeplerini anımsamalıdır. Büyün bu suçlamaların temelinde Amerika liderliğinde bulunan Batı dünyasının egemen devletlerin içişlerine müdahale etmek ve tüm dünyayı egemenliği altına alarak durumu istikrarsızlaştırmak için kendi emellerini tatmin etme arzusu bulunmaktadır. Ancak biz her şeye rağmen Avrupa Birliği’nin bu olayları soğukkanlı ve tarafsız bir şekilde değerlendirerek uluslararası teamüllere uygun bir göç politikası oluşturacaklarına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: İsveç Gündemi