Silahlı Kuvvetler: Bu bir tatbikat değil diyerek sınır bölgesine askeri sevkiyat yapmaya başladı.

İsveç sınırının hemen yakınında Rus ordusundan 6 bin askerin tatbikat amaçlı olduğu yönündeki bilgi üzerine, harekete geçen İsveç Silahlı Kuvvetleri, savunma hazırlıklarını artırdığını duyurdu.

Silahlı Kuvvetler Operasyon komutanı Amiral Jan Thörnqvist, yaptığı açıklamada, "bu bir tatbikat değil, acil durum kontrolü değil, keskin bir çaba" dedi.

Pazartesi günü sınıra yakın bölgede başlayan askeri hareketlilik, Salı günü Rus ordusunun bölgeye daha fazla asker sevk etmesiyle birlikte İsveç'te hareketliliğe neden oldu.

Salı günü Gotland'ın doğusundan Rus çıkarma gemisi geçti. Bu, seçimden sonra Beyaz Rusya'da yaşanan huzursuz durumla birleştiğinde, İsveç Silahlı Kuvvetlerinin Baltık Denizi'nin orta ve güneydoğusundaki bir acil operasyonun ortasında olduğu anlamına geliyor. Bilgi toplamak ve durumu değerlendirmek için denizde, havada ve Gotland'da takviyeler yapıldığı bildirildi.

Jan Thörnqvist, 24-28 Ağustos tarihleri ​​arasında Rus tatbikatının Baltık Denizi'nde yürüttüğümüz faaliyetler ve diğer ülkelerden birimler halinde çektiği gürültü nedeniyle başladık.

Savunma Bakanı Peter Hultqvist şunları söyledi:

"Silahlı Kuvvetlerin eylemlerinin arkasında hükümet var. Zamanla, kötüleşen bir güvenlik durumumuz var ve şu anda Beyaz Rusya'da huzursuzluk var ve nasıl geliştiğini son derece yakından takip ediyoruz" dedi.

İsveç Ulusal Savunma Koleji'nin Tümgenerali ve eski Rektörü Karlis Neretnieks şu anda emekli olmasına rağmen Baltık Denizi bölgesindeki askeri ve güvenlik politikası gelişmelerinden haberdar.

Neretnieks, "Yorumladığım kadarıyla, durumun iki nedeni var. Batıya sinyal gönderme: "Beyaz Rusya'da olup bitenlere karışmayın". İkincisi, yedekler çağırmak gibi önlemleri haklı çıkaracak bir yabancı tehdidi resmetmek" ifadeleri kullandı.

İsveç, Silahlı Kuvvetleri bölgede asker sayısını artırma kararı aldı.

Baltık Denizi bölgesinde daha fazla faaliyete tepki gösteren İsveç silahlı kuvvetleri, İsveç'te hazırlıklı olma oranımızı artırmamız son derece önemlidir denildi.

Bu hareketlilik Pazartesi günü başladı. Yaklaşık iki hafta önce, 3-12 Ağustos tarihlerinde Ruslar "Okyanus Kalkanı" askeri tatbikatını gerçekleştirdiler. Bu kadar yakın iki Rus tatbikatı olağandışı değil mi sorusu üzerine: Neretnieks, "Hayır, ancak, Okyanus Kalkanı Harekâtı'nın alışılmadık bir düzeni vardı. Birincisi, Baltık Denizi'nde savaştılar ve çıkarma operasyonları da dahil olmak üzere hücum operasyonları gerçekleştirdiler ve bu bize açıkça çok ilginç geliyor" ifadeleri kullanarak: "Sonra gemiler Kuzey Denizi'ne çıktı. Asıl bu çok ilginç, çünkü o zaman NATO’nun İsveç, Norveç ve Kuzey Avrupa’ya takviye sağlamasını engellemekle doğrudan bağlantı var. Okyanus Kalkanı'nın düzenine baktığınızda, bunun Baltık Denizi'ndeki bir savaştan daha fazlası olduğunu unutmamalısınız" diyerek tehlikeye dikkat çekti.

Karlis Neretnieks, devam etmekte olan Rus tatbikatının Belarus'ta başka bir şey olduğu gerçeğini gizlemenin bir yolu olabileceğine inanıyor.

"Örneğin, Beyaz Rusya'ya birlikler veya personel getirdiğiniz gerçeğini gizleyebilirsiniz. Büyük bir tatbikat yaptığınızda, bir ses çıkar, o zaman dışarıdan gelenlerin içinde neyin saklı olduğunu görülmesi zordur". Karlis Neretnieks, o zaman biraz daha hareket özgürlüğü elde ettiklerini söylüyor.

Editör: İsveç Gündemi