İRNA'nın bildirdiğine göre BM Genel Kurul çalışmaları için New York’ta bulunan Ruhani, İsveç Başbakanı Stefan Loven ile yaptığı görüşmede, Kapsamlı Ortak Eylem Planının(KOEP) iki ülke ilişkilerinin gelişmesi için iyi bir fırsat yarattığını ve bu fırsattan yararlanmanın iki milletin de menfaatine olduğunu söyledi.

İlişkilerin gelişmesi için mevcut anlaşmaların uygulanması gereğini vurgulayan Ruhani, ‘’Ekonomik ilişkilerin gelişmesi için bankacılık ilişkilere ihtiyaç duymaktayız ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi ile diğer tüm alanlarda ilişkilerin gelişebileceği söyledi.

AB ve İsveç’in KOEP ile ilgili tutumunu öven Ruhani,’’ABD yeni yönetiminin bu önemli uluslararası anlaşma ile tutumun uygun değildir. Biz KOEP’i dünya ve bölge güvenliği için yararlı görüyoruz ve bu kimsenin zararına değildir ve umarım tarafların işbirliği ile bu anlaşma iyi bir şekilde devam eder’’ dedi.

İran’ın KOEP çerçevesindeki taahhütlerine bağlı olduğunu ve bunun defalarca Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından onaylandığını ifade eden Ruhani, ‘’KOEP’i denetleyen tek kurum UAEK’dır ve ajansın onaylamalarına rağmen bazı ABD’li yetkililer anlaşmanın uygulanmadığını iddia etmekteler’’ dedi.

Bölgede terörizmle mücadele konusuna değinen Ruhani, ‘’Teröristler Irak ve Suriye’de yenilmek üzereler ve Astana müzakereleri İran-Türkiye ve Rusya’nın katılımı ile devam etmekte ve bu müzakerelerden başarılı sonuçlar alınmıştır’’ dedi.

Ruhani, Yemen’de AB’nin desteği ile Yemenli guruplar arasında müzakerelerin başlamasını istedi.İran Cumhurbaşkanı Myanmar Müslümanları durumuna da değinerek, Myanmar hükümetine soykırım ve şiddetin son bulması için baskı uygulanmasının gereğine vurgu yaptı.

Loven de iki ülke arasındaki anlaşmaların uygulanmasını isteyerek, ekonomik ilişkilerin gelişmesi için taraflar arasında bir sınırlama olmadığını ve ülkesinin bankacılık sorunlarını gidermeyi desteklediğini söyledi.

İran’ın UAEK raporları doğrultusunda KOEP çerçevesindeki taahhütlerini yerine getirmesinin mutluluk verici olduğunu ifade eden Loven tüm tarafların KOEP’te taahhütlerini yerine getirmeleri gerektiğini vurguladı.

Editör: İsveç Gündemi