Pek çok ülke, pandemi başladığından beri hastanelerde en yüksek sayıda covid hastasına sahip olduklarını bildirdi.

Ayrıca sağlık hizmetlerinde koruyucu ekipmanın yeterli olmayacağı endişesi de var.

İsveç'teki tüm bögeler covid-19'un yaygınlaşmasının arttığına tanıklık ediyor. Bu, hükümete sunulan il yönetim kurullarının genel raporunda gösterilmiştir.

Ülkenin çeşitli yerlerinde covid-19'un yaşlı bakımı ve huzurevlerinde yayıldığı bildiriliyor. Ayrıca belediye bakımı, okullar ve bakımda personel eksikliği konusunda bir endişe var.

İsveç'in salgından en kötü etkilendiği ilkbahar döneminde, sağlık hizmetlerinde büyük bir koruyucu ekipman sıkıntısı vardı. Hükümete sunulan rapora göre, koruyucu ekipmanın gelecekte yeterli olmayacağına dair artan bir endişe var. Özellikle Östergötland böyle bir endişeyi en belirgin şekilde yaşıyor.

Ayrıca, maske koruyucularının yüksek oranda tüketildiğine ve maske tedarikinde zorluklara ilişkin raporlar da var.

Maksimum hasta sayısı

Ülkedeki hastanelerde giderek daha fazla koronaya bağlı kalp hastalığı tedavi ediliyor. Skåne'de, salgının başından bu yana hastaneye kabul edilen en yüksek covid hasta sayısına ulaşıldı.

"Son haftalarda mevcut olan covid-19 ile enfekte olmuş kişilerin akışındaki keskin artış Skåne bölgesinde devam ediyor. Skåne İl Yönetim Kurulu raporunda, toplam 17 bin 942 covid-19 enfeksiyonu vakası doğrulandı" diye yazıyor.

Kronoberg ayrıca, pandemi başladığından bu yana en yüksek hasta kabulünü bildirdi.

Test ile ilgili sorunlar

Rapor aynı zamanda ülkede covid-19 testinin nasıl çalıştığını da açıklıyor. Çoğu ülke, örneklemede artan bir yük görüyor. Birçoğu test için maksimum kapasiteye ulaştı, ayrıca analiz kapasitesi yetersizliği var.

"PCR numunelerine olan talep büyümeye devam ediyor ve talep kapasiteden daha yüksek. Birkaç bölgede kapasite artışı var ve birkaçı şu anda kapasiteyi artırmak için çalışıyor. Analiz kapasitesi bir engel olarak belirtilmiştir. Birkaç bölgede (3 günden bahsedilmektedir) zaman ayırma için sıraya girme riski var" diyor.

Ülkedeki korona durumu:

Stockholm: Devam eden genel ve artan enfeksiyon yayılımı, yavaşlama belirtisi yok. Bölgede yoğun bakıma muhtaç hasta sayısında artış görülüyor. Bakım kapasitesi sistemde olduğu gibi bakım faaliyetleri ve taşıma kapasitesi de etkileniyor. Bakımdan ve bölgenin huzurevlerinden (hastalar, personel ve barınma) alınan örnek sayısında 46. haftanın sonunda çok hızlı artış gözlendi. PCR numunelerine olan talep artmaya devam ediyor. Kapasitenin genişletilmesi için çalışmalar devam etmektedir.

Västerbotten: Bölgede enfeksiyon yayılması artmaya devam ediyor, ancak son haftalara göre biraz daha yavaş bir hızda. En yüksek artış Skellefteå bölgesindeki gözleniyor. Özel sağlık yönetimi (bölgesel ve yerel) yüksek seviye riski etkinleştirildi. Örnekleme malzemesi eksikliğinin sinyalleri ve bölge, analiz kapasitesi tavanına ulaşmaya başlıyor.

Norrbotten: 22'si hastanede, 3'ü IVA'da bakılıyor. Daha katı genel kurallar 10 / 11- 8/12 ve tüm halka açık toplantılarda en fazla 50 kişilik il yönetim kurulu kararları. Bölge 11/11'den bu yana çalışmalarını artırarak, teşkilatını güçlendirdi.

Uppsala: 15'i IVA'da olmak üzere 80 kişiye hastanede bakılıyor. Enfeksiyonun yayılması yaklaşık 30 beldede gözleniyor. İki belediye, enfeksiyon izleme biriminin, enfeksiyonun doğrulanması durumunda her zaman okullarla temasa geçmek için zamanı olmadığını, bu da ilgili kişilerin enfeksiyonun yayılması hakkında her zaman bilgi almadıkları anlamına geldiğini bildirmektedir.

Södermanland: Şu anda Sörmland hastanelerinde 43 kişi covid-19 tedavisi görüyor ve bunlardan yedisi solunum cihazına bağlı.

Jönköping: 16/11, sekizi IVA'da olmak üzere 38 kişi hastaneye kaldırıldı. Hafta boyunca bölge takviye moduna geçti. Pandeminin başlangıcından bu yana en yüksek sayıda doğrulanmış vaka bulunan kentte çok olumsuz eğilim var. Belediyeler, birkaç farklı faaliyette büyük bir personel sıkıntısı olduğunu bildiriyor.

Skåne: 16/11 148 kişiye hastanede bakılıyor, bunlardan 15'i IVA'da pandeminin başlangıcından bu yana en yüksek rakam. Hastanelerde henüz yer sıkıntısı yok ama ileride bunun önüne geçebilmek için yayılmanın sınırlı olması çok önemli.

Västernorrland: Yerel genel konseyler 16/11 başlatıldı. Enfeksiyonun yayılmasında keskin artış. Temmuz ayından bu yana ilk kez IVA'ya 2 hasta başvurdu. Enfeksiyon kontrol ünitesi ağır bir şekilde yüklenmiştir ve prensipte devam eden pandemiyle başa çıkmak dışında hiçbir hastaya bakılmıyor.

Gävleborg: Toplumda enfeksiyonun yayılması artmaya devam ediyor. Yatarak tedavi gören hastaların ikisi İVA'da olmak üzere 34 hasta bulunmaktadır. 12/11 tarihinde, bölge personel moduna geri döndü ve ihtiyacı karşılamak ve enfeksiyon zincirlerini kırmak için enfeksiyon izleme kaynaklarını artırdı. Bölge belediyelerinin çoğunda, özellikle bakım ve okulda artan yayılma devam edildi. Yerel genel konseyler getirildi. Eksiklikler nedeniyle risk gruplarının grip aşılaması önceliklendirilmekte ve diğer hedef gruplara ara verilmektedir.

Halland: 46. haftaya kıyasla yüzde 75 daha fazla doğrulanmış yeni vakalar. 14 kişiye hastanede bakılıyor, IVA'da hasta bulunmuyor.

Kronoberg: Bölge takviye moduna (13/11) girdi ve üçüncü bir covid departmanı açtı. 16/11: Pandemi başladığından bu yana en yüksek sayıda hastaneye başvuru (42). Yüksek personel devamsızlığı ile belediye bakımında ağır iş yükü bulunuyor.

Kalmar: Biri IVA'da olmak üzere 24 hastaya hastanede bakılıyor. Kentte 10 Kasım'da Kamu Düzeni Yasası'nın desteğiyle yerel genel konseyler ve kısıtlamalar getirildi.

Värmland: Biri IVA'da olmak üzere 22 kişiye hastanede bakılıyor. İki okul enfeksiyon nedeniyle kısa bir süreliğine kapatıldı. 12 / 11'de, kentte daha katı genel konseyler getirildi.

Örebro: Altısı IVA'da olmak üzere 42 kişiye hastanede bakılıyor. Bergslagen Kurtarma Bölgesi, İsveç Hapishanesi ve Denetimli Serbestlik Servisi raporu hastalık iznini artırdı.

Blekinge: Blekinge'de 11 / 11'den itibaren uygulamaya konulan daha sıkı bölgesel kısıtlamalar. Hem bakımda hem de okulda artan enfeksiyon yayılması. Ülkenin oyuncuları, yakın gelecekte teslimat sorunlarının belirtileri nedeniyle koruyucu ekipman stoklarını gözden geçiriyor.

Dalarna: Bölge, personel moduna yükseldi. Tüm vakaları izleme imkanı bulunmuyor, ancak daha fazla vaka izleme personeli kullanılmıştır. Mevsimsel grip için aşıların olmaması, risk gruplarına sağlık profesyonellerine göre öncelik verilmesi anlamına geliyor. Bölgeye Yerel genel konseyler getirildi.

Östergötland: Hastanede yatan hasta sayısı 79, bunlardan 10'u IVA'da. Belediyeler, enfeksiyon arttıkça koruyucu ekipmanla ilgili gelecek endişelerini bildiriyorlar. İlçe genelindeki depoya siparişlerde artış oluyor ve eldivenlere büyük talep var. Vizörlere olan talep arttı. Bölgenin test çalışmalarıyla ilgili bazı sorgulamalar ve sınırlı kapasitenin toplumun diğer sektörlerini etkileyeceği endişesi var.

Gotland: Vaka sayısında ciddi artış devam etti. Hastanede 14 kişiye bakılıyor. Üç huzurevinde enfeksiyon bulundu. Sağlık hizmeti yerel özel sağlık bakım yönetimini (L-SSL) etkinleştirmiş ve personel moduna (10/11) girmiştir. Gotland bölgesi için yerel genel konseylerin tanıtımı (12/11). Bölge, ihtiyaçlar önemli ölçüde artmış olsa bile (enfekte ve bakılan kişi sayısı) maddi durumun iyi olduğunu bildirmektedir.

Västra Götaland: Enfeksiyonun yayılmasında sürekli artış. Skaraborg Hastanesi 11 / 11'den beri personel modunda. IVA yerleriyle ilgili olarak artan kapasite için planlama yapılmaktadır.

Västmanland: Bölgedeki yatan hasta sayısı önceki rapordan bu yana yüzde 50 arttı, ancak IVA hastalarında artış yok. Bölge, sağlık personeli ile ilgili olarak geçen haftaya göre biraz daha yüksek personel kaybı bildiriyor. Belediye ve özel bakım ve hemşirelik faaliyetlerinde enfekte olan her on belediyeden beşinde bulunmaktadır.

Jämtland: Personel modundaki bir diğer bölge. IVA'da hastası yok ancak hastanede beş kişiye bakılıyor.

Dipnot: Bilgiler, il yönetim kurulları tarafından derlenen ve 17 Kasım Salı günü hükümete gönderilen raporlara dayanmaktadır.

Editör: İsveç Gündemi