Özellikle İsveç'te yaşayan bizlerin daha yakından takip ettiği İsveç'teki salgının durumuyla ilgili uluslar arası bilim insanlarının görüşleri de hepimiz için önem arz ediyor.

Son zamanlarda tartışmalı hale gelen İsveç'te virüsle mücadele modeli ile ilgili binlerce araştırmacının hazırladığı ortak raporlarda ortaya çıktı. İsveç yönteminin çoğunlukla eleştirildiği ancak bazı bilim insanları tarafından da desteklendiği görülüyor.

İngiliz haber sitesi Unherd'ine değerlendirmede bulunan İngiliz epidemiyolog Profesör Neil Ferguson, Stockholm'de yaşanan kişi başına ölüm oranı New York ile aynı seviyeye yaklaşıyor diyerek son zamanlarda İsveç'teki durumun endişe vermeye başladığını ifade etti.

Ferguson, "Asıl sorun, Stockholm'de kişi başına ölüm oranının New York seviyesine yaklaştığı bir noktada olmaları. İsveç'in yoğun bakım merkezlerini artırmak için daha fazla zamanı oldu, ancak sanırım günlük ölümlerinin her geçen gün arttığını göreceğiz" diyen Ferguson, diğer hükümetlerin yanı sıra, durumun İsveç hükümetinin bir politika kararı olduğunu  söyledi.

Raporda sürü bağışıklığının İngiltere'yi zora sokan bir sistem olduğunu ve İngiltere'nin korona stratejisini değiştirmek zorunda kalarak, daha katı kısıtlamalar getirdi denildi.

İsveçli eski devlet epidemiyoloğu Johan Giesecke, Ferguson ve meslektaşlarının Imperial College için yazdığı rapor hakkında Unherd'e bir değerlendirmede bulundu.

Giesecke, bu raporun bilimsel bir temeli olmadığını ve İngiltere'nin karantina adımının doğru bir adım olmadığını söyledi.

Editör: İsveç Gündemi