SMHI'nin uyarısından sonra poliste trafik kazalarına neden olabilecek ve ulaşımı sorunlu hale getirecek durumdan kaçınılması gerektiği konusunda uyardı.

SMHI yayınladığı uyarıda ayrıca etkili olacak kar yağışının elektrik kesintilerine de sebep olabileceğini belirtti.

SMHI meteoroloji uzmanı Max Schildt, etkili olan yağışların sosyal yaşamı olumsuz etkileyeceğini belirtti.

İsveç'te kış mevsiminin iyice etkisini göstermeye başladığı bu günlerde, Cuma günü de yurdun birçok yerinde kar kaosu devam ediyor.

Fırtınanın trafik üzerinde büyük etkisi var ve polis sabah saatlerinde çok sayıda trafik kazası konusunda alarma geçti.

Max Schildt, yaşanan kaotik durumun temel nedeni etkili kar yağışı olduğunu belirtti.

"Kar yağdığında ve sıcaklık sıfır derece civarına indiğinde, kar çok daha ağır hale gelir. Bu, sürücüler için daha zor erişilebilirliğe, kar sürüklenmelerine ve görüş mesafesinin düşmesine yol açar." diyen Max Schildt, yoğun kar nedeniyle elektrik hatlarının bile çökebileceğini söyledi.

Buzlanma kazalara neden oluyor

Polis, soğuk havanın büyük trafik tehlikeleri anlamına geldiği konusunda uyardı.

Diğer şeylerin yanı sıra, sabah saatlerinde Göteborg'da 20-25 yolcu taşıyan bir otobüs yoldan çıkarak yan yattı. Bu kazada kimsenin yaralanmadığı belirtilirken, ölümcül kazalara yol açabilecek hava koşullarına karşı dikkatli olunması gerekiyor dendi.

Polis, sürücüleri dikkatli olmaya ve hızlarını ayarlamaya çağırdı.

"Böyle durumlarda çok dikkatli, sürüş mesafisini koruduğunuzdan emin olmalı ve çok iyi bir mesafe bırakmalısınız" diyen Polis sözcüsü Sophia Jiglind, kazaların çoğunun sürücünün mesafeyi korumaması nedeniyle meydana geldiğini söyledi.

Sarı uyarı 1

SMHI, Skellefteå körfezinden Lövånger bölgesine kadar ve Västerbotten bölgesi kıyı şeridinin bazı bölümleri için sarı bir uyarı yayınladı.

Västerbotten sahili boyunca, Skellefteå'dan Lövånger'e kadar, Cuma günü saat 07:00'den itibaren sarı uyarı geçerli.

Etkili kar yağışı ile birlikte havanın oldukça rüzgarlı olduğu, bu nedenle daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirten Meteorolog Ida Dahlström, şimdiden bölgenin epeyce kar aldığını ve haftanın geri kalanında orada kar yağacak gibi göründüğünü söyledi.

Sarı uyarı 2

Gotland'da hava çok karlı. Bugün saat 16:00 ile Cumartesi gecesi 03:00 arası için yarı uyarı yayınlandı.

Burada da SMHI, havadaki elektrik hatlarının çökme riskine karşı uyarıda bulunuyor. Elektrik ve telekomünikasyon tedarikinde kesintiler yaşanabileceği konusunda uyarı yapıldı.

"Gün boyunca çok fazla kar yağışı olacak" diyen Max Schildt, bu durumun akşam ve gece saatlerinde daha da güçlü olabileceğini söyledi.

Sarı uyarı 3

Kuzey Halland'da ve Güney Västergötland'ın bazı kısımlarında da Cuma günü sarı uyarı geçerlidir.

Bazı bölgelerde kısa sürede büyük miktarlarda kar yağabilir, bu da trafik sorunlarına ve elektrik kesintisine neden olabilir.

Karlı havanın bu hafta sonu da devam etmesi bekleniyor. Hatta cumartesi sabahına kadar 5-15 santimetre daha kar yağması bekleniyor.

Bu nedenle polis, insanlara yola çıkmadan önce arabanın tavanını süpürmelerini hatırlatmak istiyor.

"Arabanın tavanındaki kar yetkisiz veya emniyetsiz yük olarak sayılabilir" diyen Sophia Jiglind, araba sürerken bu kar düşerse, başkaları için tehlike oluşturabilir ve siz de bir suç işlemiş olursunuz ifadeleri kullandı:

Böyle durumlara neden olan sürücülere, bu durumunda 1.500 SEK para cezası gerektiren bir suç olduğu hatırlatması yapan Jiglind, bu nedenle sürücülerin yola çıkmadan önce araçlarının tavanında biriken karları temizlemesi gerektiğini ve bu uyarıyı dikkate almalarını beklediklerini söyledi.

Editör: İsveç Gündemi