Dolandırıcıların son zamanlarda insanları arayarak, hastanede randevusu olanları tuzağa düşürüyor. Yapılan uyarıda "biri sizi hastaneden alınmış bir randevu onayı almak için BankID ile ödeme onayı istemesi halinde direk telefonu kapatın" denildi.

Doğu bölgesi polis müfettişi Joakim Wallberg, sağlık hizmetlerinin asla aramadığını ve kimsedenbanka kimliğiyle oturum açmasını istemediğini söyledi.

Doğu bölgesindeki polis kısa bir süre içinde Eskilstuna ve Linköping'deki insanlardan uzman doktorlar gibi davranan dolandırıcılar tarafından kandırıldığını ileri süren ihbarlar aldığını söyledi.

Joakim Wallberg, "Bu işleyiş şekli daha önce başka yerlerde meydana geldi, ancak son zamanlarda burada gördüğümüz bir şey değil" dedi.

"Şimdiye kadar dokuz vaka aldık, ancak bunun devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Hedefte yaşlılar var!

Doktor yöntemiyle dolandırılma hedefinde yaşlılar bulunuyor. Özellikle 85 yaş üzerine karşı bazı girişimler olduğu doğrulandı. Polis, dolandırıcıların bu kişileri arayarak bilgilerini ele geçirmeye çalıştığını ancak çoğunlukla insanların bu durumlara karşı artık daha bilinçli olduğunu ve durumu polise bildirdiklerini söyledi.

Polis, bu tür dolandırıcılık giderek daha yaygın hale geldi. Bu yılın ilk yarısında dolandırıcılar, geçen yıla göre yüzde 186 artışla telefon dolandırıcılığı yoluyla toplam 145 milyon SEK dolandırdı ve genellikler dolandırıcıların kurbanı olanlar yaşlılar oluyor.

Yöntemler değişir, ancak dolandırıcılar genellikle bir bankadan, sigorta şirketinden, polisten veya yerleşik büyük bir perakende zincirinden aradıklarını söylerler. Tüm şemalar, aranan tarafı banka kutusundan veya banka kimliğinden oturum açma bilgilerini vermeye ikna etmeye dayanır.

Polis, insanların artık bu tür olaylara karşı daha dikkatli olması gerektiği konusunda bir kez daha uyarıda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi