Özellikle son bir kaç hafta içinde Gävle bölgesinde meydana gelen silahlı saldırı ve cinayet olaylarında baş şüpheli olarak yakalanan kişilerin hep 18 yaşın altında.

Bölge polis yetkilisi: 15 yaşın altındaki 18 çocuk Gävleborg'daki suç şebekelerinin bir parçası.

Üç genç, bu hafta sonu Gävle'de bir kişinin vurularak öldürülmesi olayından sonra cinayet şüphesiyle gözaltına alındı.

Polis, daha fazla gencin çetelere katılmak için hareket ettiği ve diğer şeylerin yanı sıra sosyal medyada pazarlama yoluyla işe alımların gerçekleştiği konusunda uyarıyor.

Bölge polisinin soruşturma bölümü başkanı Jale Poljarevius, çetelerin gençleri "Pablo Escobar, Yaralı yüz" imajlarla ve parayla cezbedip suça çektiğini ancak gerçeklerin böyle olmadığını belirtti.

Kısa bir süre içinde, Gävle bölgesinde birkaç şiddet suçu meydana geldi. Şiddet dalgasındaki son olay, geçen Cumartesi günü Gävle'deki Sätra'da meydana gelen ölümcül bir silahlı saldırı oldu. Çeteler arasındaki hesaplaşmanın son olayında 25 yaşında bir kişi vurularak öldürüldü ve bu olayla ilgili üç genç tutuklu bulunuyor.

Şehirdeki polis şiddet olaylarına karışan kişilerde yaş oranının düştüğü konusunda uyardı.

Gävleborg bölge polisi, 70'i reşit olmayan toplam 358 kişinin suç şebekelerinin parçası olduğunu tahmin ediyor. Şuana kadar tespit edilen çete üyelerinden 18'i 15 yaşın altındaki çocuklar ve polis çetelere bulaşmış daha da fazla çocuğun olabileceğinden şüpheleniyor.

Jale Poljarevius, "Birini tutukladığımızda ve sonra o kişiyi cezalandırdığımızda, yaklaşık on kişi kapıyı çalıyor ve ondan boşalan yeri doldurmak istiyor" dedi.

"Umursamaz tavır"

İşe alımların, diğer şeylerin yanı sıra, sosyal medyada yanıltıcı pazarlama yoluyla gerçekleştiğini, ancak bazen tehditlerin de olabileceği ifade ediliyor.

Jale Poljarevius, bazılarının kanlı ve acımasız bir şekilde tehdit ve darp yöntemleriyle işe alındıklarını söyledi.

Poljarevius, "Güzel arabalar, Costa del Sol'da evler, tomarlarca para ve ölümsüzsün, yanında kardeşlerin var, sana hiçbir şey olmayacak. Hayatın mutlu günlerini yaşayacaksın. Pablo Escobar, Scarface" gibi birçok vaadlerin olduğunu belirterek, gençlerin böyle kandırıldığını ancak gerçeklerin böyle olmadığını söyledi.

Gençlerin suça bulaşma konusunda araştırmalar yapan ve konusunda uzman olan Poljarevius, çete gruplarının müzik tarzları, giyimleri ve yaşam biçimleri farklı, genellikle çoğu çetenin gençleri etkilemek üzere farklı yöntemler kullanıyor yorumu yaptı.

Son cinayetle bağlantılı 3 kişi tutuklandı

Bu hafta sonu Gävle'deki Sätra'da meydana gelen ölümcül saldırının ardından tutuklu bulunan üç kişinin yaşları, 15, 16 ve 17. Cinayeti işlediklerine dair güçlü deliller bulunuyor. Bu yaştaki çocukların okulda olmaları gerekirken cinayet işlemeleri İsveç'in sürüklendiği şiddet sarmalının ne kadar korkunç olduğunu gösteriyor.

Tutuklu bulunan üç zanlı da suçlamaları kabul etmiyor.

Kanıtların durumu hakkında daha fazla ayrıntıya girmek istemeyen soruşturma savcısı Therese Stensson Johnsson, delillerin durumu hala değerlendirliyor ifadeleri kullandı.

Savcı Johnsson, Suçluların yaş durumu ve suçun mahiyetiyle ilgili konuşurken, "O kadar trajik ki ne söyleyeceğinizi bilmiyorsunuz. Ne yazık ki, son yıllarda olaylar bu şekilde gelişti" ifadeleri kullanarak, yaşananların sadece sansasyonel değil, aynı zamanda trajik olduğunun altını çizdi.

Cinayet nedeniyle tutuklu bulunan üç çocuk da polis tarafından önceden biliniyor. 17 yaşındaki genç, çeşitli soruşturmalarda yer aldı ve Gefle Dagblad haberine göre, bu genç daha önce bir cinayet teşebbüsüyle bağlantılı olarak sorgulandı.

Edinilen bilgiye göre 16 yaşındaki gencin Gävle'deki suç çeteleriyle de bağlantıları var. 15 yaşındaki çocuk ise daha önce her hangi bir suç kaydı bulunmasa da polis suç ortamıyla ilgili bağlantısı olduğunu saptamış.

Therese Stensson Johnsson, davaya daha fazla kişinin dahil olabileceğini düşünüyor.

Therese Stensson Jonsson, "Bir tablo var ama çok daha fazla araştırılması ve kendimizi tek bir yöne yönlendirmememiz için kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekiyor" dedi.

Bir hafta içinde Gävle bölgesinde birkaç şiddet suçu işlendi. 26 Ekim'de Sandviken'de 16 yaşında bir çocuk öldürüldü. Gävle'deki Belediye Meydanı'nda bir adam ağır yaralı bulundu ve Gävle'deki tren istasyonunun yakınında güpegündüz bir kişi vurularak yaralandı.

Yaşanan olayların birbiri ile bağlantıları noktasında: Therese Stensson Jonsson, "Görünüşe göre bu tür suçlar oldukça alenen ve suç ortamlarında işlendiğinde araştırmamız gereken bir şey" dedi.

Editör: İsveç Gündemi