Korona virüs aşısı uzadıkça çeşitli dolandırıcılık girişimlerinin riskleri de artar.

İsveç polisi dolandırıcılığa karşı uyardı ve vatandaşlar için çeşitli bilgilendirme kampanyalarına bir an önce başlaması gerektiğini söylüyor.

Polisin ulusal komutanı Per Engström, "muhtemelen önümüzdeki dönemde bazı dolandırıcılık girişimlerine maruz kalınabilir" dedi.

İsveç, büyük olasılıkla önümüzdeki yılın başında covid-19'a karşı aşılamaya başlayabilecek.

Ancak yaklaşan aşılarla ilgili olumlu mesajlar artarken aynı zamanda vatandaşların güvenliği konusunda da uyarılarda bulundu.

"İnsanların çeşitli aşı sigortası satmaya çalıştıkları veya sıraya girmeyi teklif ettikleri dolandırıcılıkların olduğu bilgisi zaten var" diyen İsveç'in aşı koordinatörü Richard Bergström, bu zamanlarda insanların endişelerinden faydalanan suçluların olmasının korkunç olduğunu belirtti.

Online alışveriş yapılamıyor

Ayrıca, yaklaşan aşının yalnızca devlet tarafından dağıtılacağı söylendi.

"Bu nedenle, bu aşı için özel bir pazar olmadığını ve Başbakan Stefan Löfven'in açıkça belirttiği gibi, aşının herkese ücretsiz olacağını gerçekten belirtmek istiyorum. Dolayısıyla, çevrimiçi bir kişi korona aşısı satın alabileceğini iddia ederse, bu doğru değildir ve kesinlikle sahtedir" denildi.

Richard Bergström, korona aşısının nakliyesinin kesilme riski olup olmadığı sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Halihazırda toplumda dolaşımda olan, uyuşturucu olarak sınıflandırılmış olanlar gibi epeyce hırsızlık önleyici ilaç var. Bu nedenle oldukça iyi bir hazırlık olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte, Avrupa'nın dışında, dünyanın geri kalanında korona aşısı için bir karaborsa olması riski yüksek. Bunu, Dünya Sağlık Örgütü'nün ilaçların yüzde 20-30'unun sahte veya kalitesiz olduğunu tahmin ettiği Afrika'da zaten görüyoruz" dedi.

"Avrupa'da her ilacın, ürünün sahte olup olmadığını görmek için bir QR kodu vardır, bu yüzden bunun bir sorun olacağını düşünmüyorum" ifadeleri kullandı.

Bir bilgi boşluğu var

Ulusal polis şefi Per Engström, gelecekte aşı hakkında yanlış bilgilerin yayılacağı konusunda da uyardı.

"Şu anda risk gruplarına dahil olmayanlarla gelecek aşıdan önce nasıl iletişime geçilmesi gerektiğine dair bir bilgi boşluğu var. Bu, kötü niyetli kişilere bu bilgi boşluğuna girmeleri için bir fırsat sağladığını ve benzeri bir aşı için zaman ayırabileceğiniz inancıyla bir bağlantıya tıklamalarını isteyen e-postalar veya kısa mesajlar gönderilebilir anlamına geliyor, ancak gelen bağlantılarda kimlik bilgisi gibi verilerin ele geçirilmesi hedeflenir" şeklinde ifadeler kullandı.

Per Engström bu nedenle vatandaşlara doğru bilgilerle ulaşmak için acil zaman diliminde olduğuna inanıyor.

"Elimizden geldiğince önleyici çalışmaya ve farklı şekillerde, farklı dillerde bilgiye ulaşmaya çalışırız. Şimdi en önemli şey, aşının ücretsiz olduğu ve bu nedenle onu almak için hiçbir şey ödememeniz gerektiği mesajını vermektir. Ancak bu insanlar çok yaratıcı ve kullandıkları birçok farklı yol var. Bazı durumlarda orijinallerine çok benzeyen web siteleri oluştururlar ve diğer durumlarda e-postalar veya kısa mesajlar gönderirler" diyerek, dolandırıcıların ağına düşmemek için herkesin dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Polis: "Acil"

Per Engström, polisin bilgi güvenliği ile ilgili olarak birkaç farklı otoriteyle haftalık toplantılar yaptığını söyledi.

Engström, "Anladığım kadarıyla çeşitli bilgilendirme kampanyaları ile çok acil bilgilendirmeye başlamamız gerekiyor. Bu boşluk ne kadar uzun olursa, daha fazla sahtekarlık girişimleri ortaya çıkacaktır. Şu anda doğrulanmış bir vaka bilmiyorum, ancak böyle bir şey başladığında, genellikle toplu postalarda olduğu gibi çok hızlı ilerliyor" ifadeleri kullandı.

"Muhtemelen önümüzdeki dönemde bu tür girişimlere maruz kalınacak, özellikle de tüm bölgelerde daha geniş bir aşılama başladığında buna maruz kalınabilir" yorumu yaptı.

Yanlış bilgi riski

Diğer açılardan Per Engström, aşının kendisine yönelik tehdidin nispeten düşük olduğuna inanıyor.

"Bu durum, daha çok yanlış bilgilendirme ile ilgilidir. Diğer ülkelerin İsveç'i ve aşı yapma becerimizi gözden düşürmek istediğini. Aksi takdirde, çok fazla fiziksel tehdit olduğunu düşünmüyorum. İsveç halihazırda farklı ilaçların nasıl taşınacağı konusunda büyük bir kontrole ve alışkanlığa sahip" dedi.

Yani aşı transferi sırasında nakliye araçlarının kaçırılma riski yok mu?

"Hayır, öyle olduğunu sanmıyorum. İsveç aşısı ücretsiz olduğu için, nerede satılacağı sorusu haline geliyor. Bu durumda, masrafı olabilecek yerde yurtdışında olacaktır" dedi.

Editör: İsveç Gündemi