Bugün akşam Stortorget’te başlayacak gösterinin saat 21.00’e kadar devam etmesi planlandı. Ancak Malmö polisi, ırkçılık karşıtlarına da gösteri izni verdi.

Her iki gösteri için sabah saatlerinden itibaren şehir meydanında çok geniş güvenlik önlemleri alan, polis PEGİDA gösterisine 150-200 kişinin, karşı gösteriye ise yaklaşık 2 bin kişinin katılmasının beklendiğini bildirdi. PEGİDA başkanı Henrik Rönnquist, İsveç’in İslamlaşmasına karşı olduklarını belirterek “çok detayına girmek istemiyorum ama bizim değerlerimiz, örf ve adetlerimiz, özgürlüğümüz, kültürümüz tehlike altında. Meydana gelen olaylardan dolayı özgürlüğümüz kısıtlanmaya başlandı” dedi. PEGİDA’nın gösteriyi, İslam karşıtı karikatürist Lars Vilks ve sokak ressamı Dan Park gibi kişilerle düzenlediği belirtildi.

PEDİGA’YA KARŞI KİLİSE ÇANLARI

Malmö Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Lars Förstel, PEGİDA’nın gösteri yapacağı belediye binası önündeki Stortorget meydanının erken saatlerde tamamen insan ve araç trafiğine kapatılacağını duyurdu.

Yaklaşık 2 bin kişiyi bulması beklenen Irkçılık karşıtlarının ise St. Petri kilisesi önünde toplanacakları ve kilise çanlarının PEGİDA’ya karşı çalacağı bildirildi. Irkçılık karşıtı Maggie Signaas, kilise çanlarının insanlara duyulan nefret ve düşmanlığa karşı PEGİDA gösterisi boyunca çalacağını belirterek “Jönköping’de yapılan Neo Nazi gösterisi sırasında kilise çanları çalınmıştı. Biz de oradan esinlenerek kilisenin çanlarını çalacağız. Bizim gösterimizi organize edenler olarak önce dua edip sonra karşı gösteri yapmayı düşündük” dedi. PEGİDA’ya karşı gösteri düzenleyen ırkçılık karşıtları, PEGİDA’nın ırkçı bir kuruluş olduğunu savundular.
Editör: İsveç Gündemi