Pandeminin ekonomik etkileri konusunda da ülke olarak Avrupa'nın en az etkilenen ülkesi olan İsveç, birinci çeyrekte tüm Avrupa'nın aksine büyüme sağlarken, pandemi başlangıcında en az yüzde altı küçülme beklenen ekonomisinde bu oranı yüzde dörtlerin altına kadar çekmeyi başardı. Küresel ölçekteki kapanmalar nedeniyle yıl sonu ekonomisinde ufak bir daralma olması beklenen İsveç'te, diğer birlik ülkelerinden çok daha avantajlı görünüyor.

İşten çıkarılmalarla başı dertte olan İsveç, birçok alana ekonomik destek paketleri sunmaya devam etmesine rağmen, 2008 krizindeki işsizlik rakamlarının üstüne çıktı. Ancak buna rağmen özellikle ekonomisi en sağlam duran ülkelerden biri konumunda bulunuyor.

Güncel vaka durumu:

Koronavirüs salgınında zor günleri geride bırakan İsveç'te son bir günde 310 yeni vaka tespit edildiği bildirildi.

Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre, ülke genelinde tespit edilen toplam vaka sayısı 87 bin 885'e yükseldi.

Son bir günde 4 hastanın daha hayatını kaybettiği İsveç'te toplam can kaybı 5 bin 864 oldu.

Hastanelerde tedavisi devam eden hasta sayısı 2 bin 590 olarak açıklanırken, bu hastalardan 17'si solunum cihazına bağlı entübe hasta olduğu söylendi.

Pandemi başlangıcında ağır bedeller ödeyen İsveç, sürü bağışıklığı modeliyle zaman içinde önemli bir yol kat etti.

Kısıtlamalarla enfeksiyonu baskılayan ülkelerin aksine, virüsün toplumda kontrollü yayılımını sağlayan İsveç'te son aylarda vaka ve can kayıpları düşüşteyken, kısıtlamalarla virüsü baskılayan ülkelerde vaka sayısında önemli artış gözleniyor.

Avrupa genelinde yeni vakalarda ciddi bir artış yaşanırken, DSÖ, Avrupa'daki durumunda endişe verici olduğunu açıklayarak, havaların soğumasıyla birlikte vaka ve can kayıplarında ciddi artış olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Çok sert eleştirilen hedefi olan İsveç son zamanlarda pandemi ile mücadele konusunda en kararlı ülke olara tanımlanıyor.

Editör: İsveç Gündemi