Halk Sağlığı Kurumu'nun Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri veri paylaşımı yapmıyor. Bu nedenler İsveç'te yaşayan milyonlarca insan, Salı günleri Halk Sağlığı Kurumu'nun açıklayacağı verileri ve yapacağı bilgilendirmeleri büyük ilgiyle takip ediyor.

Açıklanan yeni verilere göre, 10 bin 933 yeni vaka tespit edildiği bildirilirken, 64 kişinin daha yaşamını kaybettiği açıklandı.

Buna göre, ülkedeki toplam vaka sayısı 642 bin 99 oldu ve covid-19 kaynaklı olarak ülke genelinde pandemi nedeniyle 12 bin 713 insanın yaşamını yitirdiği açıklandı.

İsveç yoğun bakım siciline göre, şu anda ülke çapında covid-19 hastası 217 kişiye yoğun bakım ünitelerinde bakılıyor. 

Aşılamaların devam ettiği İsveç'te şuana kadar 427 bin 783 kişiye  en az bir aşı dozu verildi. 

Bunlardan 217 bin 478 kişiye  ikinci doz aşı da verildiği açıklandı.

Virüsün İngiliz varyantı hızla yayılıyor diyen Tegnell, birkaç ay içinde bu varyantın daha baskın hale geleceğini aktardı.

Basın bilgilendirme toplantısında kapsamlı değerlendirmeler bulunan Anders Tegnell, pandeminin küresel durumunu değerlendirdi. Birkaç haftadır net bir düşüş olduğunu görüyoruz, bu çok iyi. Ancak virüsün hala çok yaygın olduğu görülüyor ifadeleri kullandı.

Avrupa'da bile temkinli bir düşüş görüyoruz, belki de küresel ölçekte olduğu kadar net değil. Ama kesinlikle iyi yönde bir ilerleme olduğunu aktardı.

Avrupa'da enfeksiyonun yayılması "karışık".

"Avrupa'nın farklı bölgelerinde, enfeksiyon gelişiminde büyük farklılıklar var" diyen Tegnell, zamanla tablonun daha netleşebileceğini ifade etti.

İsveç ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Anders Tegnell:

"İsveç'te maalesef yeniden bir yükseliş görüyoruz. Daha önce olduğu gibi, yukarı ve aşağı dalgaları daha yavaş görüyoruz, ancak son birkaç haftadır maalesef oldukça net bir artış var" dedi.

Yoğun bakım (iva)'da, zirveye çıktığımız Aralık ortasından beri net bir düşüş yaşıyoruz. Ama (istatistikler) biraz geride, IVA'da artış riski var dedi.

"Daha net ve daha güçlü bir gelişme gördüğümüz ölü sayısı" diyen Tegnell, "Bu, çeşitli nedenlerden kaynaklanmaktadır, özellikle hastalıktan ölme riski en çok olanlar için aşılama çalışması" ifadeleri kullandı.

Anders Tegnell, İsveç'teki bazı bölgelerle ilgili bilgi paylaştı.

Västerbotten:

Bir işyerinde topluma yayılan büyük bir salgın yaşadı. Hala büyük bir dağılım var.

Son 14 günde 100.000 kişi başına bildirilen toplam vaka sayısı, ulusal ortalamanın çok üzerindedir.

Stockholm:

Son haftalarda artan sayıda vaka görüyor. Vaka sayısı İsveç'in diğer bölgelerine göre büyük artış var.

Sörmland:

Biraz farklı bir gelişme gösterdi, ancak orada bile enfeksiyonun mümkün olan en iyi şekilde yayılmasını önlemek için yerel öneriler yayınladılar.

Kalmar:

Tavsiye ve düzenlemelerin sıkılaştırılması gerektiğine işaret etti. Düşüktü ama şimdi net bir yükselişi var.

Kronoberg:

Ülkenin geri kalanında vaka sayıları aşağı indiği bir dönemde çok yüksek rakamlara sahipti. Burada iyi yönde bir gelişme var ama vaka sayıları hala çok yüksek.

Ander Tegnell, tartışmanın çoğu şimdi İsveç'te yayıldığını gördüğümüz virüs varyantlarına odaklandı.

Tegnell, Mutasyonlarla ilgili İsveç'teki numunelerden ne kadar büyük bir pay oluşturduklarını netleştirmeye çalışarak işi genişlettik dedi.

Görünüme göre şu anda 21 bölgeden 19'unda mutasyon vakaları var.

"İngiliz varyantı çok hızlı bir şekilde arttı." diyen Tegnell, bu varyantın daha hızlı bulaştığını ve hızla yayıldığının altını çizdi.

Öte yandan, Güney Afrika ve Brezilya çeşitlerinin yaygınlığı düşüktür.

"Ara sıra vakalar görüyoruz" ifadeleri kullanan Tegnell, bu varyantlarla ilgili de genellikle vaka tespiti yapıldığını aktardı. 

Diğer Avrupa ülkelerinde de fazla yaygın değiller.

Özellikle İngiliz mutasyonuna dikkat çeken Tegnell, "Şüpheli İngiliz varyantının yaygınlığı bölgeler arasında farklı görünmektedir. Bu varyant, birkaç hafta ya da ay içinde büyük olasılıkla baskın olacak" dedi.

Diğer varyantlar için test yöntemi o kadar güvenli değildir. Ancak zamanla bir artış görünmesi ve genellikle yayılma daha küçük kümelerdedir.

Tegnell "Aşılar mükemmel bir şekilde devam ediyor. Şimdi üç aşı var. Şu anda sahip olduğumuz tüm bu aşılar, üçü de hastalıklara, ciddi hastalıklara ve ölüme karşı iyi koruma sağlıyor" ifadeleri kullandı.

Tegnell, aşılar "Muhtemelen bulaşıcılığın azalmasına ve enfeksiyonun yayılmasını azaltmaya da katkıda bulunabilirler" dedi.

Tegnell, herkesi aşı olmaya davet etti.

"İsveç'te şu anda yaklaşık 650 bin aşı yapıldı, aynı hızda devam ediyor. Her şey teslimatlara bağlıdır, aşı varsa aşılama kapasitesi daha yüksek olacaktır" dedi.

"Aşılarla ilgili önceliklerimizin iyi bir etkisi oldu. Çok yaşlı olanlar çoğunlukla aşılanmıştır. Bir çok personel aşılanıyor, yaşlıların korunmasına katkı sağlıyor.

Daha büyük teslimatlarımız olsaydı iyi olurdu, o zaman daha da hızlı ilerlerdik" dedi.

Anders Tegnell durumu şöyle özetliyor:

"Şimdi tersine dönme riski var ve sağlık hizmetleri üzerinde yeniden artan bir yükümüz olacak" dedi.

Öte yandan enfeksiyonu yavaşlatmak için tavsiyeleri hatırlıyor: hastalık belirtileri olması halinde evde kalmak, elleri sık sık yıkamak, mümkünse evden çalışmak, mesafeyi korumak, kalabalıklardan uzak durarak, sosyalleşmeyi aile içinde yapmak, semptom durumunda test yaptırmak ve aşık olmak" dedi.

Editör: İsveç Gündemi