Dünya genelinde yeni vaka sayısındaki artış devam ederken, Avrupa'da birçok ülke ikinci bir enfeksiyon dalgasına doğru gidiyor.

Ancak İsveç'te son dönemlerde yaşanan keskin düşüş uzun zaman eleştirilen İsveç'i farklı bir noktaya getirmiş gibi görünüyor.

Halk Sağlığı Kurumu verilesine göre, son 14 günde, günlük ortalama can kaybı 7 olarak kayıtlara geçti. Bu rakamlar 23 Mart'tan bu yana en düşük sayı olarak pandemi sürecinde İsveç açısından önemli bir durum olarak algılandı.

Halk Sağlığı Kurumu, dünya ve Avrupa'daki gelişmeleri yakından takip ediyor. Birçok ülkede covid-19 vakaları birkaç hafta belirgin bir şekilde azalmasına karşın son günlerde, İspanya ve Almanya başta olmak üzere, birçok ülkede önemli bir artış görülüyor.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, bugünkü basın toplantısında bunun sadece sonbaharda olacağını düşündük ancak artışın daha erken başladığı ülkeler bulunduğunu dile getirerek, biz bunu daha çok sonbaharda olmasını öngördük ifadeleri kullandı.

Tegnell, İsveç, olumsuz covid-19 trendini kırıyor. Covid-19 nedeniyle ağır hasta sayısı giderek düşüyor. Solunum cihazına (IVA)'ya kabul edilen hasta sayısı günde sıfıra yakın ve ölüm oranı düşüyor dedi.

Tegnell, Son haftalarda giderek düşen ölüm sayıları, son on gün değerlendirmesine bakıldığında günde ortalama yedi olarak düşmüştür dedi.

Bu sürece bir anda gelinmediğini, uzun süredir kademeli bir şekilde düşüş yaşandığını dile getiren Tegnell, İsveç'in salgınla mücadelesinde başarılı olduğunu vurguladı.

Son 24 saat içinde, İsveç'te covid-19 nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. İsveç Halk Sağlığı Kurumu'na göre ülkede toplam 5.702 kişi yaşamını yitirdi.

"Riskler çok yüksek değil"

Basın toplantısında Anders Tegnell, Seyahat sırasında bulaş olma durumu ile ilgili İsvçeliler açısından fazla bir risk olmadığını dile getirdi.

Tegnell, Değerlendirmemize göre, bu ülkelerin çoğunda enfeksiyonun çok bölgesel olarak görülüyor, teorik olarak enfeksiyon kaparak eve gelecek çok az insan olacak. Değerlendirmemiz risklerin çok yüksek olmadığı yönündedir dedi.

Tegnell, pandemi süreciyle birlikte evden çalışma imkanlarının ülke genelinde arttığını ve iş alanlarının da buna mobilize olduklarını ifade ederek, en ufak semptomları olan kişilerin evde kalmasını ve temastan kaçınmasını tavsiye ediyoruz dedi.

Tatil dönüşünde kişiler gönüllü olarak kendilerini ev karantinasına alabilirler, ancak bu konuda genel bir karantina kuralının Halk Sağlığı Kurumu tarafından ön görülmediğini ifade etti.

Editör: İsveç Gündemi