İsveç hükümeti pandemi ile ilgili kriz planlarını 2021 yılının tamamında salgınla mücadeleye uygun olarak hazırlıyor.

İsveç kriz koordinatörü Elisabeth Backteman, 2021 yılı boyunca salgının etkisi devam edecek ve bunun gerek zihinsel gerekse fiziksel etkileri devam edecek yorumunda bulundu.

İsveç'te cuma günkü verilere göre, covid-19 kaynaklı 6.500'den fazla kişi öldü ve pandeminin başlangıcından bu yana 240.000'den fazla vaka tespit edildi. Ama bundan çok daha fazlası virüsten etkilendi. Birçoğu geçen bahardan beri arkadaşları, akrabaları ve meslektaşları ile görüşemedi ve pek çok İsveçli salgın sırasında en az bir akrabasını kaybetti.

Birçoğu için, tüneldeki ışık, rekor hızda geliştirilen ve beklentileri çok aşan test sonuçları gösteren korona aşısına sahip olabilir.

Ancak yetkililerden bir süredir aşının pandeminin sonu olmadığı yönünde söylemler vurgulandı. Bu, diğerlerinin yanı sıra, İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell ve Başbakan Stefan Löfven aşının pandemiyi bitirmeyeceğini söyledi.

"2021 boyunca salgın devam edecek"

Bu söylem şimdi de hükümetin kriz koordinatörü Elisabeth Backteman tarafından tekrarlanıyor.

"Pandemi sırf aşı yaptırdığımız için ortadan kalkmayacak" diyen, Devlet Daireleri kriz koordinatörü Elisabeth Backteman, farklı türden farklı önlemlerle çalışmaya devam etmek için çaba sarf ediyoruz ifadeleri kullandı.

Önümüzdeki yıl salgınla yaşamaya hazırlanmamız gerekiyor.

Johan Carlson ve Başbakan'ın 2021 yılı boyunca pandemiyi toplumun her düzeyinde ele almak için hem fiziksel hem de zihinsel olarak hazırlıklı olmak gerektiğini söylemedi oldukça makul bir yaklaşım ifadeleri kullanan Backteman, tedbirlerin devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Kısıtlamalar devam etmeli

Kasım ayının başlarında düzenlediği basın toplantısında Johan Carlson, aşının pandemiyle mücadelede birçok araçtan yalnızca biri olacağını söyledi.

"Aşılara başlamamız salgının sona erdiği anlamına gelmez. Ve bu kendi başına, kısıtlamaları veya enfeksiyonun yayılmasını önlemek için alınabilecek diğer önlemleri hafifletebileceğimiz anlamına gelmiyor" dedi.

Aşı haberleri ile ilgili toplumun yanlış bir duyguya kapılarak, pandeminin bittiğini düşünmesi yanlış diye uyarılarda bulunan yetkililerin ortak görüşü, salgının 2021 yılında da devam edeceğini gösteriyor.

Editör: İsveç Gündemi