Plakanın, kısaltması PSD olan iktidar partisi Sosyal Demokrat Parti'yi hedef aldığı belirtiliyor.

Romanya'da daha önce de gündem olan araç bir kaç kez durdurulmasına rağmen, sürücüye İsveç'de kişiye özel plakaların yasal olmasından dolayı her hangi bir yaptırım uygulanamamıştı.

Araç, İsveç'te yaşayan bir Rumen'e ait. İsveç yasalarına göre 640 euro karşılığında kişiye özel plaka yaptırmak mümkün.

Araç sahibinin plakasına ve ehliyetine el konuldu
Bununla birlikte, plakanın geçerli olmasına rağmen Romen polisi, ilgili devletin özel olarak izin vermediği sürece özel yapım plakaların başka bir ülkede kullanılamayacağına karar vermiş görünüyor.

Aracın sahibi Razvan Stefanescu'nun hem plaklasına hem de ehliyetine el konuldu ve hakkında yasal olamayan bir plaka ile araç sürmekten suç dosyası açıldı. Stafenescu, polisin yasalar çervesinde davranmadığını ifade etti:

"Cuma günü, yapılan kontrolde plakanım geçerli olduğu söylenmişti şimdi ise sürücü belgeme ve plakama el koydular. Durumu haber vermek için İsveç Büyükelçiliği'ni aradım ve normal şartlarda mevcut plakam ile Avrupa’da her yere gidebileceğimi söylediler. Bence bu bir istismar. Sanırım sürekli gözetim altındaydım. Önceki gece, evimin etrafında dönen bir polis motosikleti vardı."

Plakanın İsveç'te de iptaline karar verildi
İsveç Büyükelçiliği de yaşananlara Facebook üzerinden tepki gösterdi ve kişiselleştirilmiş plakaların Avrupa Birliği genelinde geçerli olduğunu belirtti.

İsveç Ulaştırma Dairesi sözcüsü Eva Isaksen, Romen medyasına yaptığı açıklamada, kişiye özel plakaların Avrupa Birliği sınırlarında yasal olduğunu söyledi, ancak Romen makamları tarafından plakanın anlamı hakkında bilgilendirildikten sonra, Stefanescu'nun plakasının İsveç' te de iptal edilmesine karar verildi.

.euronews

Editör: İsveç Gündemi